Hvem oppfant trafikklyset?

Verdens første trafikklys ble satt opp utenfor det britiske parlamentet i London 10. desember­ 1868 av jernbaneingeniør J.P. Knight for å styre fotgjengere og hestevogner. Det viste et rødt og grønt signal ved hjelp av en gass­lampe med fargede linser som kunne vris med et håndtak ved stolperoten, slik at det riktige lyset vendte mot trafikken. Gass­lampen eksploderte et år senere og såret politimannen som opererte det.

10. august 2011

Verdens første trafikklys ble satt opp utenfor det britiske parlamentet i London 10. desember 1868 av jernbaneingeniør J.P. Knight for å styre fotgjengere og hestevogner.

Det viste et rødt og grønt signal ved hjelp av en gasslampe med fargede linser som kunne vris med et håndtak ved stolperoten, slik at det riktige lyset vendte mot trafikken. Gasslampen eksploderte et år senere og såret politimannen som opererte det.

Det moderne, elektriske rød-grønne trafikklyset ble oppfunnet av politimannen Lester Wire i USA og montert i Cleveland, Ohio, 5. august 1914. Det hadde to farger, rødt og grønt, og en summetone advarte om fargeskifte.

Det første fireveis trafikklyset i våre dagers farger rødt, gult og grønt ble oppfunnet av politimannen William Potts og først satt opp i Detroit i 1920.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også