Hobittenes undergang: Hadde mennesket en finger med i spillet?

Nye utgravinger avslører at den mystiske indonesiske 'Hobbiten', Homo floresiensis, døde ut mye tidligere enn først antatt. Og forfedrene våre hadde kanskje en finger med i spillet.

8. april 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Menneskearten 'Homo Floresiensis' som bodde på den indonesiske tropeøya Flores, rakk aldri å dulte sine hårete skuldre inn i et moderne menneske. I alle fall ikke ikke særlig lenge. Nye utgravinger, samt dateringen av knoklene fra det 'hobbit'-liknende fortidsmennesket som i 2003 ble funnet i grotten Liang Bua, avslører at 'hobbittene' ikke levde for 12.000 år siden som første antatt. Men for minst 50.000 år siden.

Mennesket er hovedmistenkt

Spør man forfatterne bak studiet som ble offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet, Nature, er det nok ikke helt tilfeldig at hobbittene forsvant omtrent samtidig som de første moderne menneskene dukket opp i Australia.

"Det store spørsmålet for meg er: Ville hobbittene vært utdødd hvis ikke mennesket hadde gått i land på Flores? Svaret på det er nei. Vi var mest sansynlig den avgjørende faktoren i utryddelsen av dem," sier lederen av studiet, professor Bert Roberts ved University of Wollongong, Australia, til Reuters.

Vi må lære av fortiden

Det er ikke funnet beviser for at det eksisterte moderne mennesker på øya Flores før for 11.000 år siden, så forskerne kan ennå ikke bevise at forfedrene våre var skyldige i 'hobbittenes' undergang.

Forskeren Matthew Tocheri, som også har arbeidet med utgravingene, håper imidlertid at vi en gang finner svaret. For vår egen skyld.

"Hvis vi skal bli flinkere til å treffe avgjørelser om hvordan vi i framtiden tar bedre vare på hverandre og planeten vår, blir vi nødt til å forstå hvorfor de (Homo Floresiensis, red) døde ut, mens vi overlevde," sier han til hjemmesiden Live Science.

Kanskje du er interessert i ...

Les også