Forskere lager 3D-print av menneskeøre!

NY VITEN: For første gang noensinne har det lyktes amerikanske forskere å 3D-printe en levedyktig kroppsdel. Håpet er at gjenombruddet vil revolusjonere framtidige transplantasjoner.

3. mars 2016 av Nadia Deleuran

Nå er det mulig å 3D-printe levedyktig vev til mennesker.

Etter forsøk på dyr har en rekke forskere nå funnet en måte å 3D-printe levedyktig menneskelig vev på.

”Vi håper å kunne lage erstatningsvev til pasienter, og vev- og organprinteren er en viktig brikke i denne forbindelsen”, sier ledende forsker, Anthony Atala, fra Wake Forest Baptist Medical Center.

Rotteforsøk bante vei Rotter fikk operert inn 3D-printet vev i form av øre-struktur, knokkel-struktur og en muskel-struktur.

Allerede etter to uker var vevet i rottene levedyktig: Tilstrekkelig sterkt til både å beholde strukturen sin, og danne nytt vev, brusk og nerveceller rundt det 3D-printete vevet.

Det 3D-printete vevet beholder formen ved hjelp av en kombinasjon av biologisk nedbrytbar plastikk og vannbasert gelé i det 3D-printete vevet, og vevscellene i geléen får det til å gro videre i rottene.

Det banebrytende ved forsøket er at vevet printes sammen med et gitter av utallige små mikrokanaler. Kanalene sørger for at næring og luft fra rottenes kropper går over i det 3D-printete vevet – holder det i live, og danner blodkar rundt det.

Skreddersys til mennesker Rotteforsøkene indikerer at 3D-printet vev kan være funksjons- og levedyktig i mennesker.

Og vevet kan printes i en form som er identisk med den manglende kroppsdelen.

Så du behøver ikke være redd for å ende opp som Frankenstein. En 3D-printet kroppsdel vil passe helt perfekt til resten av kroppen din.

Med en MR-scanning eller et 3D-program er det nemlig mulig å lage et digitalt avtrykk av det området hvor en kroppsdel er defekt eller mangler.

3D-print av kroppsdeler seirer over voodoo-ritualer Fortsetter utviklingen med levedyktige 3D-printete kroppsdeler, kan det hende vanlige organtransplantasjoner i framtiden vil betraktes som eldgamle "voodoo-ritualer".

Den banebrytende forskningen har derfor potensiale til å revolusjonere framtidens transplantasjoner:

”Dette gjør det mulig å skape stabilt, kropskorrekt vev i enhver form som kan printes til levende vev og organstrukturer til kirurgiske transplantasjoner”, sier Anthony Atala.

Kanskje du er interessert i ...

Les også