Eksentrisk fysiker inspirerer Tintin

Hergé brukte den sveitsiske fysikeren Auguste Piccard som inspirasjon da han skapte den åndsfraværende professoren Tournesol i tegneserien Tintin.

6. august 2013 av Hans Henrik Fafner

Den sveitsiske fysikeren Auguste Piccard var på mange måter bildet på en typisk gal oppfinner. Han ville studere den kosmiske strålingen i den øvre atmosfæren, og bruke dette til å utvide Albert Einsteins relativitetsteori.

I dette arbeidet måtte han høyt opp og bygde derfor en trykkabin i aluminium. Den monterte han under en gigantisk hydrogenballong.

27. mai 1931 lettet han fra den tyske byen Augsburg. Med seg om bord hadde han sin assistent, Paul Kipfer, og helt fra starten var det problemer på den vanvittige turen. Mens de to drev og kontrollerte fartøyet en siste gang, så de byens skorsteiner passere forbi under seg og innså at de allerede hadde tatt av. De bakset med et kvikksølvutslipp, og oppe i høyden var de i ferd med å bli kvalt fordi de ikke hadde med nok oksygen. De kom imidlertid opp i 15 785 meters høyde og var dermed i stratosfæren, så en fornøyd Piccard kunne leve med at landingen heller ikke gikk helt etter planen. Det var meningen at de skulle ha landet mykt i Adriaterhavet, men i stedet styrtet de ned på en isbre i de østerrikske Alpene.

Piccard var begeistret og fortsatte sine ballongflygninger. Det ble 26 i alt, og i midten av 30-årene kom han 23 kilometer opp før han skiftet retning i forskningen. Ved å bruke samme teknikk som i ballonggondolene sine begynte han nå å konstruere dyphavsfartøyer sammen med sin sønn, Jacques.

Den belgiske tegneren Hergé har senere fortalt at Auguste Piccard var forbildet da han skapte den åndsfraværende professoren Tournesol i den populære tegneserien om Tintin.

Kanskje du er interessert i ...

Les også