Solen kan få verden til å gå i svart

Værvarsel for rommet: Solstormer og risiko for katastrofal strømsvikt på Jorden. Er vi forberedt?

15. juni 2012 av Karen Kjær Gunn

Solen – det pulserende hjertet i solsystemet vårt, som gir kloden liv, lys og varme – har siden tidenes morgen blitt tilbedt som en gud i kulturer over hele verden.

I oldtidens Egypt tilbad man solguden Ra, i India het han Surya. Aztekerne og trolig også mayaene ofret menneskehjerter fra toppen av pyramidene sine for å styrke Solens gang over himmelen.

I nordisk mytologi skapte gudene Solen av en glo og la den i en vogn som gudinnen Sol kjørte raskt over himmelen. I Babylonia tilba man solguden Shamash, som også var gud for kunsten å tyde varsler.

I dag skulle nok astronomene gjerne mestret romværvarslingens kunst bedre. Det viser seg nemlig at det ikke bare er uvær på Jorden som kan ha kraftig innvirkning på oss. Det kan store solstormer – voldsomme geomagnetiske utladninger – også.

I vår elektroniske tidsalder, der vi er så avhengige av strømforsyning, satellittbasert kommunikasjon, GPS-navigering m.m., står vi i den helt nye situasjonen at supersolstormer kan få hele verden til å gå i svart hvis vi ikke er forberedt.

”Vi prøver å forstå hvordan romværet påvirker samfunnet, og hvor ille det kan bli”, sier astrofysikeren Karel Schrijver.

Les mer om solstormene, astronomenes utfordringer med å varsle dem i tide, og hva det kan bety for deg og meg. Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Når du klikker, blir du bedt om å registrere deg som bruker. Det tar omtrent et minutt og er helt gratis.

Kanskje du er interessert i ...

Les også