Se ildkuler på nattehimmelen

Når jorda beveger seg gjennom meteorsvermen Tauridene, blir synet spektakulært. De brennende småsteinene skaper store lyskuler på nattehimmelen.

10. november 2016 av Karine Kirkebæk / Illustrert Vitenskap

Sensommeren og høsten er sesong for stjerneskudd og meteorregn.

11. og 12. november blir atmosfæren truffet av meteorsvermen Tauridene, og selv om det ikke blir noen sverm av stjerneskudd, blir det ganske spektakulært.

Det den ikke har i kvantitet, tar den igjen i lysende ildkuler.

Meteorsvermen Perseidene, som beveget seg over himmelen i august, førte til 200 stjerneskudd i timen, men Tauridene er klarere og mer lyssterke.

5-10 lysende kuler på himmelen

Tauridene vil bli synlige omkring midnatt både 11. og 12. november, og det fører til ca. 5-10 skinnende ildkuler i timen.

Tauridene finner du ved å se mot stjernebildet Tyren, som du kan finne med en stjerneapp, for eksempel Star Walk eller ved å se mot sørøst. Men de vil være synlige på andre deler av himmelen også.

>> Opplev sola gå i svart over sørstatene med Illustrert Vitenskap

11. og 12. november lyser månen ganske kraftig fordi den bare er noen få dager fra fullmåne. Men det er likevel mulig at se de flotte stjerneskuddene på himmelen.

Stammer fra restene av komet

Hvert år på denne tid beveger jorda seg gjennom Tauridene i sin bane. Tauridene er sannsynligvis restene av kometen Encke (2P/Encke).

Bilde av Tauridene i 2012. Foto: Mike Lewinski/Flick

Restene av kometen har blitt værende i det indre solsystemet og når disse småsteinene brenner opp i atmosfæren, oppstår et festfyrverkeri på himmelen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også