Sunita Williams: Romvandring er som å fly helikopter

Sunita Williams er en av våre utvalgte våghalser i portrettserien om modige menn og kvinner som flytter grenser på sitt felt.

15. august 2013 av Rachel Hartigan Shea

Sunita williams forestilte

seg som barn at TV-programmer som Star Trek var tegn på at romreiser ville bli en hverdagslig begivenhet i framtiden. Hun hadde aldri forestilt seg at hun skulle bli en av pionerene. Sunita Williams er 47 år og tidligere flyger i marinen. Hun har tilbrakt 322 dager i rommet og 50 timer med romvandring, det lengste en kvinnelig astronaut har prestert. Hun møtte noen astronauter for 20 år siden på et treningskurs for testflygere – og fant ut at hun med sin flygererfaring selv kunne bli astronaut. Som astronaut kan hun også trekke på sine erfaringer fra marinen. Romvandring er som å fly helikopter med en kampgruppe, sier hun. Man har fokus på oppgaven, men man er også hele tiden oppmerksom på hvor makkeren er.

Hva gjør størst inntrykk på deg når du er på vandring i rommet?

Utsikten – å befinne seg langt, langt oppe og se ned på nordlyset under en.

Er det skremmende?

På min første romvandring (i 2006) hadde vi et problem med et solpanel som vi var nødt til å prøve å fikse. Da jeg begynte å bevege meg opp (langs den armen som forbinder solpanelene til romstasjonen), var det som om jeg klatret opp en skyskraper. Jeg var nødt til å berolige meg selv: Det skjer ikke noe. Jeg faller ikke ned. I rommet er det slik at hvis man lukker øynene et øyeblikk, kan man endre sin egen oppfatning av hva som er opp og ned. Jeg husket hvordan vi trente i svømmebassenget med å klatre langs denne armen [mens den lå] på siden, så jeg sa til meg selv: OK, den ligger ned. Jeg klatrer ikke opp; jeg klatrer sidelengs.

Gjør du noe for å bevare jordforbindelsen når du befinner deg i rommet?

På min første romtur svevde jeg alltid ned til den (russiske) enden av romstasjonen, der det eneste baderommet var. (Kosmonaut) Misha Tyurin spurte alltid: "Vil du ha litt te?" Og så satt eller svevde vi i 5–10 minutter og drakk te og sludret om løst og fast.

Hva er dine framtidsplaner?

Jeg kunne godt tenke meg på et tidspunkt å undervise sjuendeklassinger i naturfag. Men det kunne være fantastisk hvis USA igjen begynte et nytt romprogram. Jeg kunne godt tenke meg å få sjansen til å bli testflyger.

Kanskje du er interessert i ...

Les også