Flagg på Mars
© NASA/montage

Kongressen til NASA: Få et menneske til Mars før 2033

Amerikanske politikere har gitt NASA en stor sum penger. Det følger imidlertid et klart krav med pengene: Et menneske skal til den røde planeten før 2033.

18. mars 2017 av Babak Arvanaghi, Illustrert Vitenskap

Ingeniørene hos NASA får det travelt de neste 16 årene. De står foran en enorm oppgave – de må finne opp en mengde redskaper, raketter og romdrakter.

Mennesket skal nemlig til Mars veldig snart.

De to kamrene i den amerikanske kongressen – Senatet og Representantenes hus – har nettopp vedtatt den såkalte ’NASA Authorization Act of 2017’.

Planen skal være klar i år

Beslutningen sendte 19,5 milliarder dollar i rometatens retning, men stiller samtidig en rekke krav til NASA. Deriblant at et menneske skal til Mars senest i 2033.

Kongressen forlanger også at NASA skal ha lagt en plan for hvordan målet skal oppnås før 1. desember 2017.

Allerede godt på vei

NASA har imidlertid lekt med ideen lenge, og har derfor allerede utviklet en overordnet plan for hvordan vi skal innta Mars.

Det skjer i tre trinn der de skal finjustere teknologien og utvikle de nødvendige redskapene før avgangen.

Planens tre trinn

Trinn 1: 2017–2024

Forskning på Den internasjonale romstasjonen, ISS, skal vise oss konsekvensen av lang tid i rommet og være med på å finjustere kommunikasjonsteknologi.

Trinn 2: 2018–2030

Astronauter skal i kretsløp rundt Månen. Der skal romferder vise om rommet påvirker mennesker annerledes når vi kommer lenger vekk fra Jorden enn ISS.

Trinn 3: 2030 og videre

Autonome fartøy skal returnere fra Mars med prøver, og mennesker skal i kretsløp rundt planeten. Derfra skal de gjøre klar til landing.

NASAs tre-trinns-plan. Klikk for stort bilde:

Kanskje du er interessert i ...

Les også