Historiens første bemannede romferd

Yuri Gagarin fullførte verdenshistoriens første bemannede romferd i 1961.

6. august 2013 av Hans Henrik Fafner

Det var en tydelig nervøs Yuri Gagarin som gikk gjennom de siste legeundersøkelsene før verdenshistoriens første bemannede romferd 12. april 1961. Hans sedvanlige forekommende vennlighet var borte, skriver rapporten, han svarte på alle spørsmål med en enstavelsesord, og kosmonauten var svært blek.

Han hadde også god grunn til å ha sommerfugler i magen, for det var mange ukjente faktorer. Hunden Laika hadde omkommet under sin romferd i november 1957, og ingen visste hvordan Gagarin ville reagere. Derfor var enhver mulighet for manuell styring av Vostok 1 blitt satt ut av drift, og Gagarin kunne bare aktivere den ved å taste inn en kode som lå skjult om bord.

Oppskytingen fra Baikonur ble også en time forsinket, for da luken til kapselen skulle stenges, konstaterte teknikerne at forseglingen ikke var god nok. De måtte ta den vekk og gjøre det på nytt.

Da det kom til stykket, gikk ferden uten problemer. Fra oppskyting til Gagarin igjen sto på landjorden gikk det 108 minutter. I sju kilometers høyde hoppet Gagarin ut – helt etter planen, og fallskjermen åpnet seg med det samme. Han landet omkring 10 minutter senere, bare 28 kilometer fra det stedet der landingen ifølge beregningene skulle ha funnet sted.

Kanskje du er interessert i ...

Les også