Fatal romferd på Lenins fødselsdag

Sovjetunionens politiske ledelse ønsket et markant resultat i utforskningen av rommet for å markere årsdagen for Lenins fødsel. Men alt gikk galt.

5. april 2013 av Hans Henrik Fafner

Våren 1967 mente russerne å ha et forsprang i kappløpet om den første bemannede romferden til Månen. Et par måneder tidligere hadde tre amerikanske astronauter omkommet da det brøt ut brann i kommandomodulen i Apollo 1 mens raketten ennå befant seg på bakken, så stemningen var forventningsfull da Sojuz 1 tok av fra Baikonur 23. april.

Om bord var Vladimir Kamarov, og planen var at Sojuz 2 skulle skytes opp dagen etter med tre kosmonauter, og at de to fartøyene skulle møtes mens de gikk i bane rundt Jorden. Men dette ble avlyst fordi Sojuz 1 fikk problemer helt fra starten. Et solpanel foldet seg ikke ut, det oppsto problemer med detektorene, noe som gjorde det vanskelig å manøvrere kapselen, og i løpet av det 13. baneomløpet gikk det automatiske stabiliseringssystemet fullstendig i lås.

På bakken bestemte man da å avbryte romferden for å få Kamarov trygt tilbake til Jorden. Bremserakettene ble aktivert, innflygingen gikk greit, men under nedstigningen dukket det opp flere problemer. Fallskjermen som skulle bremse farten, foldet seg ikke ut, og heller ikke reserveskjermen. Kapselen traff bakken med ca. 650 km/t, og Kamarov ble trolig drept momentant.

Senere har det kommet frem at ingeniørene før flygingen påpekte 200 tekniske feil, men at den ble gjennomført fordi den politiske ledelsen ønsket et markant resultat i utforskningen av verdensrommet for å markere årsdagen for Lenins fødsel.

Kanskje du er interessert i ...

Les også