Dansk astronaut: Vi må se oss selv som jordboere

I dag er det et år siden ESA-astronauten Andreas Mogensen satte føttene på bakken igjen etter ti dager i vektløs tilstand. Opplevelsen har gitt ham et nytt perspektiv på menneskeheten, og det vil han formidle til oss andre.

12. september 2016 av Nanna Vium / Illustrert Vitenskap

«Jeg var litt fortumlet». Slik svarte den danske ESA-astronauten Andreas Mogensen da han for et år skulle beskrive sin fysiske tilstand i timene etter reisen fra den internasjonale romstasjonen, ISS, og tilbake til jordas overflate.

Han var en del av det såkalte Iriss-prosjektet, og hadde blant annet i oppgave å frakte opp et nytt romfartøy til de to astronautene som skulle tilbringe et år på ISS, som beveger seg om lag 386 kilometer over hodene våre.

Dermed ble han den første dansken i verdensrommet.

Her kan du se Andreas Mogensen og kosmonaut-kollegene hans brake av sted med cirka 27.600 km/t fra rombasen Bajkonur i Kasakhstan. (Selve oppskytingen starter på punktet 2:30 i videoen).

Ser ikke landegrenser

Åtte dager i alt fikk Andreas Mogensen på romstasjonen som flyr i 28.000 kilometer i timen, og derfor tar en runde rundt jorda på litt over halvannen time.

For astronauten kastet det et nytt lys over vårt felles liv på kloden.

– Noe av det første man legger merke til når man er om bord på romstasjonen og kikker ned på den vakre planeten vår, er at man ikke ser landegrenser, fortalte astronauten da han sammen med sin russiske kollega Sergeij Volkov holdt tale på DTU Space i København i anledning ettårsjubileet for avreisen forrige fredag.

– Og det er symbolsk for det vi gjør der oppe – vi reiser opp som representanter fra jorda og menneskeheten og arbeider side om side med hverandre med det samme målet, fortsatte han.

Vi bør se på oss selv som jordboere

Nettopp samarbeidet på tvers er noe vi bør hente med hjem til jorda, mener dansken.

– Romstasjonen er utrolig stor og kompleks, og det er bare gjennom internasjonalt samarbeid det har vært mulig å etablere et forskningslaboratorium i verdensrommet. Det samarbeidet kunne vi lære mye av her nede på jorda, siger Mogensen.

Han mener at det internasjonale samholdet kunne styrkes på «alle områder», og at vi bør oppfatte oss selv på en helt annen måte enn vi gjør i dag.

– Det der med grenser er noe menneskeskapt, nesten unaturlig, og det er ingen grunn til at vi ikke skal se på oss selv som jordboere, sier han.

Kanskje du er interessert i ...

Les også