Saturnmåne dekket av snø

Isgeysirene på Saturns måne Enceladus dekker overflaten med "den flotteste puddersnøen en skiløper kan ønske seg", sier vitenskapsfolk.

7. oktober 2011 av Richard A. Lovett, National Geographic News

Det er bare å finne frem skiutstyret. Saturns måne Enceladus er tilsynelatende dekket av rundt hundre meter tykke skavler av puddersnø, kunne vitenskapsfolk melde om denne uken.

Forskerne mener at superfine snøfnugg blir blåst ut med geysirlignende stråler av vanndamp som kommer ut av noen lange sprekker som kalles tigerstriper, på månens sørlige halvkule. Noe av snøen fra disse isskyene daler ned på månens overflate, der snøen langsomt vokser i tykkelse og dekker eldre revner og kratere.

"Partiklene er bare en brøkdel av en millimeter store ... finere enn talkum", sier lederen av undersøkelsen, Paul Schenk, som er planetforsker ved måne- og planetinstituttet i Houston i USA, i en uttalelse. "Det gir den fineste puddersnøen en skiløper kan ønske seg."

Oppdagelsen er gjort på bakgrunn av nye høyoppløste bilder av Enceladus tatt fra NASAs Cassini-romsonde, i tillegg til planetkart med fargemønstre som hjelper til med å avsløre alderen til formasjoner på overflaten. Ovenfor vises en illustrasjon av en aktiv tigerstripe med bl.a. blålige områder, som er tegn på vann i form av is, som nylig er kommet til syne.

Kanskje du er interessert i ...

Les også