Vitenskapsfolk anslår at Enceladus' lave gravitasjon, som bare er ca. 1 prosent av Jordens, lar noe av isen som slynges ut av isgeysirene, forsvinne ut i rommet i stedet for å dale ned på månens overflate. Det unnslipper nok materiale til å danne en hel ring rundt Saturn. Den kalles E-ringen og vises på dette Cassini-bildet fra september 2006. Den slørede E-ringen er så fin at astronomer først fikk øye på den i 1967. Foto: SSI/NASA.

Bilder: Snø på Saturns måne

Isgeysirene på Saturns måne Enceladus dekker overflaten med "den flotteste puddersnøen en skiløper kan ønske seg", sier vitenskapsfolk.

7. oktober 2011

Isgeysirene på Saturns måne Enceladus dekker overflaten med "den flotteste puddersnøen en skiløper kan ønske seg", sier vitenskapsfolk.

Det er bare å finne frem skiutstyret. Saturns måne Enceladus er tilsynelatende dekket av ca. hundre meter tykke skavler med puddersnø, meddelte vitenskapsfolk denne uken. Foto: Paul Schenk, LPI.

Enceladus' isgeysirer ble første gang observert i aktivitet i månens sørlige polarområde i 2005 på bilder fra Cassini-romsonden. Cassinis bakgrunnsopplyste bilder, deriblant dette bildet som er tatt i oktober 2009, får den 500 km brede månen til å se ut som om den har rakettmotor. Foto: SSI/NASA.

Ifølge den nye undersøkelsen viskes konturene av det underliggende landskapet ut når puddersnøen daler ned på overflaten av Enceladus. Kantene av eldre kratere og sprekker er tilsynelatende blitt jevnet ut av snødekket, mens kantene av nyere revner er mer tydelige. Ut fra denne typen bilder anslår Paul Schenk at det enkelte steder har falt mellom 75 og 125 meter snø. Foto: Paul Schenk, LPI

Geysirer på Jorden som Castle-geysiren i nasjonalparken Yellowstone i USA (bildet) sender ut damp og brennhett vann. Enceladus er imidlertid så langt fra Solen at overflatetemperaturen dens bare er rundt -200 °C, og det får vanndamp fra geysirene til å kondensere til iskrystaller. Foto: Mark Thiessen, National Geographic.

En sky av fine ispartikler fra Enceladus strekker seg ut i rommet på et Cassini-bilde fra september 2008. Forskere har tidligere ment at hvis aktiviteten til Enceladus' geysirer stanser, vil Saturns E-ring gå i oppløsning i løpet av noen tusen år. De store snømassene på overflaten av Enceladus viser imidlertid noe annet, sier Paul Schenk. Det skyldes at snøen som faller på Enceladus, er utrolig fin og blir mindre enn én tusendels millimeter tykkere i året. Foto: SSI/NASA.

Kanskje du er interessert i ...

Les også