Se bilder av supermånen

Les om vitenskapen bak den største månen på 18 år, og se en rekke flotte bilder av supermånen.

22. mars 2011

Lørdag var Månen nærmere Jorden enn den har vært på 18 år, og det gjorde den såkalte supermånen til den største fullmånen på mange år.

Den månedlige fullmånen ligner alltid en stor skive, men fordi månebanen er oval, er Månen noen ganger i perigeum, Månens korteste avstand fra Jorden i den omtrent månedslange månesyklusen, eller i apogeum, Månens lengste avstand fra Jorden.

Og fordi størrelsen av Månens omløpsbane varierer noe, er hvert perigeum ikke alltid i samme avstand fra Jorden.

Lørdagens supermåne var bare 356 577 km fra Jorden, noe som gjorde den ca. 20 prosent mer lyssterk og 15 prosent større enn en normal fullmåne, sier Anthony Cook, som er astronom ved Griffith-observatoriet i Los Angeles i USA. Forrige gang fullmånen var så nær Jorden, var ifølge NASA i 1993.

Og til tross for rykter på Internett hadde fenomenet ingen innvirkning på jordskjelvet og tsunamien i Japan 11. mars.

Jordskjelvet i Japan hadde ingen forbindelse med supermåne

En slik nærkontakt med Månen kan forårsake et noe høyere tidevann enn normalt og lokale oversvømmelser, spesielt hvis det allerede er en storm i anmarsj, sier astronomer.

En supermåne kan også ha en viss innvirkning på den seismiske aktiviteten på grunn av den sterkere gravitasjonskraften mellom Månen, Solen og Jorden.

Men det finnes likevel ingen klar indikasjon på at noen av disse fenomenene hadde noen innvirkning på jordskjelvet og tsunamien i Japan.

"Jordskjelvet i Japan inntraff da Månen var nær sin gjennomsnittlige avstand fra Jorden – det var ikke noe ekstremt ved Månens posisjon eller fase," uttaler Anthony Cook.

"Mens enkelte jordskjelv tilsynelatende er knyttet til tidevannet, er dette ikke ett av dem."

Kanskje du er interessert i ...

Les også