Måneformørkelse rød

Måneformørkelse - Hva er det, og når skjer det i Norge?

Ved total måneformørkelse beveger månen seg inn i jordas skygge, men den blir ikke svart, men rød. Hva slags fenomen er dette, og når blir neste gang vi kan oppleve det igjen?

12. juli 2018 av Karine Kirkebæk

Måneformørkelse

28. september 2015 kan Norge og store deler av resten av verden overvære en total måneformørkelse. I 2015 er det i alt to måneformørkelser, men høstens måneformørkelse er den eneste i år som kan ses herfra.

Der deler av verden bokstavelig talt går i svart under en solformørkelse og lyset slukkes – noe man særlig opplevde på Færøyene og ved Nord-Atlanteren tidligere i år – er måneformørkelsen et noe vakrere naturfenomen. Under riktige forhold vil månen bli blodrød, og derfor blir dette fenomenet av noen kalt ”blodmåne”.

Måneformørkelser er et verdensomfattende fenomen, og fra Mexico til Norge vil det være mulig å se måneformørkelsen. I Norge er måneformørkelsen 28. september på sitt høyeste klokken 04.11, da Månen har glidd inn i Jordens kjerneskygge og er helt formørket.

Man trenger ikke noe utstyr til å se på måneformørkelsen slik man gjør med en solformørkelse da det er nødvendig med beskyttelsesbriller. For lyset ved en måneformørkelse er svakere enn lyset fra en vanlig fullmåne.

Hva er måneformørkelse?

En måneformørkelse oppstår når en fullmåne beveger seg bak Jorden og inn i skyggen av den. Månens bane rundt Jorden heller cirka 5 grader, og derfor må det helt spesielle betingelser til for en måneformørkelse. Det må være fullmåne – og Solen, Jorden og Månen må ligge nøyaktig på linje. Og Månen må skjære ekliptika, som er Jordens bane rundt Solen.

Måneformørkelse

Sola danner en kjegleformet skygge bak jorda, og når månen beveger seg inn i skyggen – umbraen – skjer det en måneformørkelse.

© Creative Commons/Sagredo


Skyggen kan deles opp i flere områder. En delvis skygge kalles penumbra og en full skygge kalles umbra. Umbraen har et kjegleformet snitt som fortsetter 1 million km bak Jorden. Og fordi Månen "bare" ligger 384 400 km fra Jorden, kan den bevege seg inn i det skyggefulle mørket.

Tre typer måneformørkelse

Der finnes tre former for måneformørkelse: total måneformørkelse, delvis måneformørkelse og penumbra måneformørkelse.

Blodmåne - Total måneformørkelse 

Under en total måneformørkelse befinner Månen seg i Jordens totale kjegleformede skygge, som heter umbra. Her er det ikke sollys. Det er under denne typen måneformørkelse at fenomenet ”blodmåne” oppstår.

Månen sender ikke selv ut noe lys – akkurat som Jorden ikke gjør det. Og det kan virke merkelig at det nettopp er i umbraen der det ikke er sollys at Månen blir farget rød. Men det skyldes at Jordens atmosfære bøyer lyset, og at det bare er langbølget rødt og oransje lys som kan passere atmosfæren og trenge inn i umbraen.

Kortbølget blålig lys blir spredd av luftmolekyler og luftpartikler og når derfor ikke frem til Månen. Når rødt lys treffer Månen, vil det reflekteres og gi Månen det røde skjæret. Hvis Jorden ikke hadde atmosfære, ville Månen bare blitt helt mørk under formørkelsen.

Blodmåne: Den neste totale måneformørkelsen kan du oppleve 27. juli 2018.   

Måneformørkelse

Under en total måneformørkelse blir månen blodrød, siden det bare er langbølget rødt lys som kan trenge gjennom atmosfæren.


Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse oppstår når bare deler av månen treffer umbraen. Her vil det se ut som om delen som er i umbraen er borte. Og det ser ut som om det er tatt en bit av Månen.

Måneformørkelse

Månen på vei inn i umbraen og derfor delvis formørket.

© Creative Commons/JJ Harrison


Penumbra måneformørkelse

Under en penumbra måneformørkelse er Månen bare i området penumbraen, der det bare er delvis skygge. Under denne typen formørkelse vil Månen se mørkere ut enn normalt.

En total måneformørkelse vil derfor også alltid inneholde en delvis måneformørkelse. For veien inn i umbraen vil alltid føre gjennom penumbraen.

Hvor lenge varer en måneformørkelse?

En måneformørkelse skiller seg også fra solformørkelser ved å være et mer langvarig fenomen. En total solformørkelse varer bare i et par minutter, mens en måneformørkelse varer i mange timer.

Når opplever vi måneformørkelse igjen?

Måneformørkelse er, akkurat som solformørkelse, et sjeldent fenomen. Men det går i ikke lang tid før vi igjen kan se en delvis eller total måneformørkelse.  

  • 27. juli 2018 – total måneformørkelse

  • 21. januar 2019 – total måneformørkelse

Gå ikke glipp av århundrets måneformørkelse

Når månen glir inn i jordens skygge 27. juli og blir blodrød, kan du oppleve den lengste totale måneformørkelsen i det 21. århundret. Og nå har du mulighet for å oppleve  årets astronomiske begivenhet fra orkesterplass sammen med Illustrert Vitenskap.

Akkurat nå har vi det perfekte tilbud til deg som vil se blodmånen på kloss hold. Du får:

  • En kraftig kikkert – så du kan studere månens kratere.
  • Din guide til Månen – et digitalt spesialnummer som forteller om vår naturlige satellitt.
  • Din guide til stjernehimmelen – så vet du hvor du skal peke kikkerten resten av året.
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap – så vet du nøyaktig hva du kikker på.

Løs inn ditt tilbud her

Kanskje du er interessert i ...

Les også