En titt inn i Månens flytende indre

Månen har på lik linje med Jorden en flytende kjerne, men der Jordens kjerne transporterer varme ved hjelp av konveksjon, mener man at Månen er statisk. Det at den ytre kjernen er flytende, tyder på at Månen en gang var helt flytende.

16. august 2012

Apollo-astronautene boret bare tre meter ned i Månens overflate, men prøvene de tok med seg, er den dag i dag med på å bringe oss nærmere en avsløring av hva Månens indre inneholder. En ny titt på de 40 år gamle seismiske dataene bekrefter at denne kalde, tørre satellitten inneholder en varm, flytende kjerne.

Renee Weber fra NASA har studert målinger tatt fra 1969 til 1977. Av disse har bare en firedel blitt analysert tidligere. Ved hjelp av moderne datamaskiner kunne hun og kollegaene undersøke resten, og de var spesielt interessert i dype måneskjelv.

Akkurat som Jorden har Månen en kjerne som består av flytende og massive lag; den innerste delen er massiv på grunn av høyt trykk og samtidig den varmeste. Men der Jordens kjerne transporterer varme ved hjelp av konveksjon – det vil si at den er dynamisk og framkaller platetektoniske bevegelser, vulkansk aktivitet og et magnetfelt – mener man at Månen er statisk.

Det at den ytre kjernen er flytende, tyder på at Månen kan ha vært helt flytende da den ble dannet for 4,5 milliarder år siden, sier Renee Weber.

”Selv om Jorden og Månen ble dannet på omtrent samme tid, er Månen mindre, så den har mistet varmen og energien raskere.”

Men kanskje har det tidligere vært konveksjon også i Månens kjerne. Og hvordan vet vi det? På grunn av magnetiske spor i de prøvene av Månens overflate som astronautene tok med seg.

Månens indre

1: Månens skorpe er svært ujevn pga. meteornedslag på overflaten.

2: Mantel Dybde (fra overflate): 40 km Består av: Bl.a. olivin, peridotitt og granat Temperatur: 1600 kelvin (1327 °C)

3: Delvis flytende sone Dybde (fra overflate): 1255 km Består av: Peridotitt, titanrike silikater Temperatur: 1650 kelvin (1377 °C)

4: Ytre kjerne Dybde (fra overflate): 1410 km Består av: Flytende jernlegeringer Temperatur: 1700 kelvin (1427 °C)

5: Indre kjerne (massiv) Dybde (fra overflate): 1495 km Består av: Massive jernlegeringer Temperatur: 1710 kelvin (1437 °C)

Kanskje du er interessert i ...

Les også