Roterer vannet samme vei på verdens to halvkuler?

Corioliskraften har stor indflydelse på vandets rotation på Jorden. Men får corioliskraften vandet til at rotere samme vej?

30. september 2015

Vandet roterer hver sin vej

Nei, vannet i de store havstrømmene roterer hver sin vei nord og sør for ekvator. Forskjellen skyldes den såkalte corioliskraften, som pga. jordrotasjonen skifter retning alt etter om man befinner seg på den nordlige eller sørlige halvkule. Men corioliskraften er veldig svak og har bare innflytelse på store systemer som beveger seg relativt sakte, som havstrømmene.

Ved Ækvator er der ingen corioliskraft

Corioliskraften har ingen betydning for rotasjonen i den virvelen som oppstår når man for eksempel tømmer ut vann fra badekaret. Det avhenger av andre faktorer som formen på avløpet, og om vannet allerede er i bevegelse. Ved ekvator er det ingen corioliskraft, og det er derfor manipulasjon når man på TV har sett folk gå noen meter over ekvator med et kar der de først får vannet til å renne ut den ene veien og siden den andre veien. Corioliskraften øker jo lenger bort man kommer fra ekvator, og er størst ved de to polene. Men selv på våre breddegrader er effekten på små systemer vanskelig å påvise.

Kanskje du er interessert i ...

Les også