Pasient Jorden er dødssyk

Vi har sent Den Blå Planet en tur til legen for en helsesjekk. Resultatet er mildt sagt nedslående.

20. april 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Hvis Moder Jord var en pasient på et sykehus hadde hun fått bekymrede blikk fra personalet.

Temperaturen hennes ligger nemlig langt over normalen, luftveiene hennes er forurenset, og det blir vanskeligere og vanskeligere for henne å holde på vannet.

Og alt sammen er vår skyld.

Siden Homo Sapiens stakk hodet ut av en afrikansk hule for 4-5 millioner år siden, har mennesket infisert Jorden som en virus og langsomt tappet henne for liv.

Men hvor dårlig står det egentlig til med den 4 milliarder år gamle planeten i dag?

Vi har tatt en grundig helsesjekk av den syke pasienten.

Lungene

Årtier med massive CO2-utslipp har etterlatt Jorden med et par røykelunger som ville fått selv Rolling Stones-gitaristen, Keith Richards, til å stumpe sigarettene.

Fra 1960-tallet har USA vært den som belastet Jordens luftveier mest, men den økonomiske boomen i Kina har sørget for at verdens mest folkerike land nå har overtatt førsteplassen.

I 2013 slapp kineserne ut 9.997 millioner tonn CO2 direkte i atmosfæren – like mye som USA, India og Russland slipper ut til sammen.

De største utslipperne av fossile brennstoff på verdensplan.

Men det er ikke bare brenning av kull og olje som plager Jordens lunger.

Hvert minutt feldes det 35 fotballbaner med regnskog – noe som svekker pasientens lungekapasitet i enorm grad. Det er nemlig trærne og plantene som bidrar til å fylle lungene med luft.

Jorden er som en pasient med alvorlig KOLS som konstant gisper etter luft. Og hvis vi ikke griper inn og stopper utviklingen, er det en stor sannsynlighet for at hun snart har trukket sitt siste sukk.

Kroppstemperaturen

Siden år 1900 har Jordens gjennomsnittstemperatur steget med 0,8 grader.

Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men den globale oppvarmingen har gjort at Jorden nå befinner seg i en kontant febertilstand.

Graf over den globale temperaturstigningen fra 1880 og fram til i dag. Foto: NASA.

De fleste som har hatt alvorlig influensa vet at feberen kan få kroppen til å reagere på de underligste måter.

Som følge av de høye temperaturene herjes Jordens overflate av tornadoer, jordskjelv og skogbranner – med enorme ødeleggelser til følge.

Under klimatoppmøtet COP21 i 2015 forsøkte man å legge en fuktig klut på Jordens brennhete panne i form av nye ambisiøse klimamål.

Men spørsmålet er om forsøkene på å dempe Jordens feber kommer for sent?

Væskebalansen

Moder Jord er en eldre dame på 4 milliarder år, og her på det seneste har hun hatt store problemer med å holde på vannet.

De stigende kroppstemperaturene gjør at isbreer og isfjell over hele kloden smelter, noe som igjen får Jordens vannstand til å stige.

Fortsetter denne tendensen frykter ekspertene at de massive vannmassene vil sende Jorden i graven.

Der er over to millioner kubikkilometer is på kloden, og etter sigende vil det ta over 5.000 år før den er smeltet. Hvis det skjer kommer havene til å stige med 65 meter.

Og så er det ute med oss alle sammen.

Illustrasjon: National Geographic

BMI

Jorden er overvektig. Og det er Asias skyld!

Kina og India står alene for en tredjedel av Jordens samlede befolkning, og siden 1960 har befolkningene deres vokst fra henholdsvis 667 og 450 millioner til svimlende 1,35 og 1,25 milliarder.

Og denne massive befolkningsveksten tærer på Jordens helse.

I tillegg til de nevnte sykdommene, som alle eskalerer på grunn av en konstant befolkningsvekst, er de mange menneskene en kjempetrussel mot Jordens biologiske mangfold.

En fjerdedel av alle klodens dyrearter vil sannsynligvis dø ut som en følge av menneskenes vanvittige rovdrift på naturen og økt urbanisering.

I følge IUCN (International Union for the Conservation of Nature) dør det i dag allerede opp mot 150 dyre- og plantearter hver dag.

Hvis det stemmer, så har en art forvunnet bare mens du satt og leste denne artikkelen.

LES MER: 5 fabelaktige ting ved global oppvarming

Kanskje du er interessert i ...

Les også