Konspirationer
Konspirationer

Flat earth-tilhengere mener jorda er en flat skive omgitt av en høy ismur som gjør at vi ikke faller ut over kanten. 

© Shutterstock

Nei! Jorda er ikke flat

Jorda er flat som en pannekake, månelandingene fant aldri sted, og World Trade Center ble sprengt. Konspirasjonsteoriene er mange og fantasifulle – men vitenskapen sabler ned argumentene.

21. juni 2018 av Esben Schouboe

Allerede på 300-tallet f.Kr. erklærte filosofen Aristoteles at jorda er rund fordi han hadde sett hvordan stjernehimmelen endrer utseende etter avstanden til ekvator. 

Men i dag, 2300 år senere, finnes det flere grupper som mener at jorda i stedet er en flat skive, og at bilder av den runde jorda er fabrikkert. 

Teorier om en flat jord har blitt nevnt av flere opp gjennom historien, men våre dagers såkalte «flat earthers» bruker særlig boken «Earth Not a Globe» fra 1865. 

Her framsetter forfatteren Samuel Rowbotham en fantasifull teori som motsier mange århundrer med vitenskap om den runde jorda. Flat jordtilhengere mener blant annet at Antarktis ikke er omgitt av vann, men i stedet er en 50 meter høy isbarriere som ligger rundt jordskiven.

Tyngdekraften må være oppspinn

Tyngdekraften finnes heller ikke – vi holdes på bakken av en kraft som flytter skiven oppover stadig raskere. Trykket fra akselerasjonen skaper et flytende lag under jorda og holder de tektoniske lagene samlet. 

Som en utløper av Samuel Rowbothams verker ble The International Flat Earth Research Society stiftet i 1956. 

Den nyeste delen av bevegelsen begynte i 2004, da det mest kjente internettforumet for gruppen – Flat Earth Society – ble opprettet. Gruppen arbeider for å avsløre myndigheters falske påstander om at jorda er rund.

I Illustrert Vitenskap nr. 11 kan du lese om flere utrolige konspirasjoner. Akkurat nå kan du få to utgaver av magasinet sammen med et sett smarte trådløse bluetooth-høretelefoner til bare 59,50 kr.

Vitenskapen tilbakeviser teori

Konspirasjonsteoretikere avviser bilder av jorda sett fra rommet som bevis for at den er rund. Men likevel finnes det en overflod av fysiske beviser for at planeten vår er nesten kulerund.

FORMØRKELSER HAR RUND SKYGGE

  • En måneformørkelse skjer når jorda står mellom sola og månen og kaster skygge på månen – en umulighet i flatjordsverdenen. Dessuten er jordas skygge på månen tydelig avrundet, og den eneste formen som alltid kaster en rund skygge uansett vinkelen, er en kule.

ANTARKTIS ER ET KONTINENT

  • Mange fakta viser på at Antarktis er et kontinent: Flere ganger har forskere seilt hele veien rundt Antarktis, mange bilder er tatt av kontinentet fra fly, og mange ekspedisjoner til fastlandet beviser at Antarktis ikke er en 50 meter høy ismur.

JORDA BLOKKERER STJERNER

  • De samme stjernene er ikke synlige fra alle steder på jorda. Fenomenet kan bare forklares med at jorda er rund, og at krummingen blokkerer for utsynet til deler av himmelen. Hvis jorda var en flat skive, ville stjernene ha vært synlige uansett hvor himmelen betraktes fra.

I Illustrert Vitenskap nr. 11 kan du dykke ned i flere av de største konspirasjonsteoriene: månelandingene fant aldri sted, World Trade Center ble sprengt av myndighetene, og spor på himmelen etter fly er kjemiske stoffer som sløver din frie vilje. Bestill et abonnement nå, så kvitterer vi med et godt tilbud:

  • Adgang til alle våre e-magasiner, bl.a. National Geographic og Historie
  • En elegant trådløs Bluetooth-høyttaler fra Sonitum
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap

Slå til nå og få hele pakken for bare 49,50 kronerdu sparer 457 kroner.

Kanskje du er interessert i ...

Les også