Virtual reality kan dempe angst hos paranoide

Et par virtual reality-briller har vist overraskende gode resultater hos forsøkspersoner med paranoia. Brillene og en film som hører til, konfronterer paranoide med det de frykter mest.

17. mai 2016 av Karine Kirkebæk

Se frykten i øynene. Det er et gammelt råd, som nå får en helt ny betydning.

Forskere fra Oxford University har nemlig brukt virtual reality (VR) til å la personer med paranoia – paranoid personlighetsforstyrrelse – se frykten i øynene.

Havner i skremmende situasjoner

I en studie som er publisert i British Journal of Psychiatry, konkluderer forskerne med at VR kan dempe symptomene for denne gruppen av pasienter.

Personer med diagnosen paranoia tror at andre mennesker overvåker dem eller prøver å skade dem.

Derfor går forskernes VR-opplevelse ut på at forsøkspersonene opplever å sitte i en t-bane-vogn eller en heis med andre mennesker. Dette er opplevelser som ofte utløser angst hos dem.

I innslaget kan du se deler av den videoen forsøkspersonene så.

Paranoiaen dempes

Etter bare 30 minutter i den kunstige situasjonen med VR kunne forskerne måle mye lavere nivåer av paranoia hos forsøkspersonene.

Like etter VR-opplevelsen hadde 50 prosent av forsøkspersonene ikke lenger alvorlig paranoia. Og i den virkelige verden følte de seg også langt mindre stresset enn tidligere.

Et kraftig verktøy

Til Wired sier Daniel Freeman, professor i klinisk psykologi og forskeren bak studien, at VR kan være et supplement til medisiner, og at det er et «veldig kraftig» verktøy.

Det kan være med på å etablere på nytt den tryggheten som har forsvunnet hos personer med paranoia.

Kanskje du er interessert i ...

Les også