Titanic faller fra hverandre

Hvor lenge kan man vente at Titanic overlever?

1. september 2010 av Brian Handwerk, National Geographic News

Da den sank i havet 15. april 1912, forsvant R.M.S. Titanic fullstendig av syne helt til 1985 da vraket ble lokalisert på bunnen av Nord-Atlanteren.

Nå sier en rekke forskere at det legendariske ruteskipet – som er utsatt for metalloppløsende livsformer, kraftig strøm og kanskje til og med menneskelig skjødesløshet – kanskje vil forsvinne for alltid. Titanic holder på å falle fra hverandre.

Fagfolkene har allerede påvist nedraste tak, svekkelser i dekkene, en akterstevn som kanskje holder på å styrte sammen, og at Titanics berømte utkikkstønne er forsvunnet – det var fra den utkikken Frederick Fleet fikk øye på skipshistoriens mest beryktede isfjell.

“Alle har en mening” om hvor lenge Titanic vil fortsette å være mer eller mindre intakt, sier forskningsspesialisten Bill Lange ved Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts i USA.

"Noen mener at baugen vil bryte sammen om et års tid eller to," opplyser Bill Lange. "Andre hevder at den vil holde i hundrevis av år."

Med Bill Lange som leder av den optiske oppmålingen legger en ny ekspedisjon ut på søndag fra St. John på Newfoundland – cirka 560 kilometer fra skipets siste hvilested på 3800 meters dyp. Målet er en virtuell bevaring av Titanic i skipets nåværende tilstand og endelig fastslå hvor medtatt skipsvraket virkelig er, og hvor lenge det kan tenkes å holde.

"Vi vil forsøke å skaffe konkret informasjon til dem som kan foreta slike vurderinger," sier Bill Lange.

3D-modell av Titanic

Den 20 dager lange Titanic-ekspedisjonen vil ta i bruk fjernstyrte ubåter i en enestående arkeologisk undersøkelse av det tre ganger fem kilometer store området som inneholder vrakdeler samt de to halvdelene av Titanic. Skipet brakk i to da det sank, og for- og akterskip ligger nå 500 meter fra hverandre.

Tusenvis av fotografier og høyoppløselige bildeopptak skal i kombinasjon med akustisk kartlegging og bruk av ekkolodd resultere i en tredimensjonal modell av stedet, som forskere og private sofaeventyrere kan dra på oppdagerferd i.

Enkelte av fotografiene vil vise deler av Titanic man tidligere ikke har sett, sier ekspedisjonsledelsen. Sett i sammenheng med dokumentasjon innhentet tidligere, vil ytterligere fotografier bistå ekspertene med å gjøre seg opp en mening om hvor raskt vraket nedbrytes.

Ekspedisjon Titanic vil også hente inn mer konkrete data gjennom å måle tykkelsen på skipsskroget og ved å berge og undersøke noen testplattformer av stål som er plassert på stedet. Dessuten vil forskerne foreta målinger av vannet som omgir vraket for å fastslå i hvor stor grad det er næringsrikt for dyre- og plantelivet i havet – som er en av hovedårsakene til at Titanic svekkes.

Andre har allerede sett Titanic forfalle

En av lederne av Titanic-ekspedisjonen, P.H. Nargeolet, foretok i 1980- og 1990-årene mer enn 30 dykk med ubåt ned til stedet der Titanic ligger – og kunne som årene gikk, fastslå at skipet forfalt.

Mellom 1987 og 1993 var P.H. Nargeolet vitne til at taket i gymsalen rustet i stykker og brøt sammen, og øvre promenadedekk var også i forfall. Under et dykk i begynnelsen av 1990-årene oppdaget han at utkikkstønnen – som tidligere hadde vært festet til fremre mast – var forsvunnet, trolig fordi den var så medtatt at den falt av og landet på et foreløpig ukjent sted.

"Noen steder så jeg store forskjeller, andre steder var det nesten ikke mulig å se at noe var skjedd," uttaler P.H. Nargeolet, som er direktør for undervannsforskning i RMS Titanic Inc., et kommersielt foretak som har berget gjenstander fra skipet og vist disse frem på utstillingsturneer.

"For eksempel var akterstevnen den delen av skipet som var mest ødelagt da det sank, og nå har mesteparten av akterstevnen brutt sammen," sier han. "Baugen er nokså smal og også den kraftigste delen av skipet, og den er fortsatt i nokså god stand."

Kanskje du er interessert i ...

Les også