Siste mulighet til å dykke ned til Titanic?

Hundre år etter Titanics forlis kan turister nå bli med på dykkertur ned til det legendariske vraket, men enkelte eksperter mener at "hvilestedet" skal få lov til å være i fred.

12. april 2012 av Brian Handwerk, National Geographic News

I anledning jubileet vil en dyphavsdykkerekspedisjon gi turister muligheten til å se R.M.S. Titanic hundre år etter at det legendariske skipet sank til bunns i den iskalde Nord-Atlanteren.

Som del av et to ukers cruise til 340 000 kroner vil to turister sammen med ytterligere én passasjer og en pilot få anledning til å la seg presse inn i en liten, russisk MIR-miniubåt, som er under 2,1 meter bred. Turen ned til Titanics hvilested tar ca. to og en halv time, og alt i alt tar hele dykket ca. åtte–ti timer.

"Jeg tror at noe av det som fascinerer folk, er den direkte forbindelsen til det nesten mytologiske begrepet innenfor skipsfart som Titanic har blitt", sier Rob McCallum ved Deep Ocean Expeditions, som har enerett til å arrangere dykk til Titanic.

"Å kunne reise ned og se det i virkeligheten og hylle det hvis man har lyst, er en utrolig del av denne ekspedisjonen."

Første Titanic-dykk siden 2005

Sommeren 2012 blir den første sesongen siden 2005 som Deep Ocean Expeditions kan ta med folk ned til Titanic, og kanskje blir det også den siste.

"Av flere ulike grunner er dette de siste dykkene Deep Ocean Expeditions foretar til Titanic", sier Rob McCallum. Hans bedrift begynte å dykke ned til Titanic i 1998. Dykkerbedriften frakter også turister ned til vraket av Bismarck, til Nordpolen, til hydrotermiske åpninger på havbunnen og andre ekstreme steder.

"Vårt forsyningsskip skal snart pensjoneres, og miniubåtene skal tilbake i statens tjeneste."

Enkelte historikere og andre argumenterer samtidig imot turistdykk ned til vraket fordi det undersjøiske stedet er truet av plyndring, avfall og dårlig kontrollerte adgangsforhold.

Edward Kamuda, som er president for Titanic Historical Society, sier derfor at han helst så at denne sommerens ekspedisjoner helst ikke ble gjennomført.

Viet på Titanic

"For oss er det et hvilested. Hvorfor forstyrre det ytterligere?" sier han. "Et par dro ned og ble viet på stedet. Det vil være cruiseskip som reiser ut til stedet i anledning jubileet, og det vil bli drukket sjampanje og så videre."

"Er dette en passende måte å minnes skipsforliset og tapet av alle disse livene på?"

Skal Titanic fredes?

Si hva du mener i vår avstemming.

Kanskje du er interessert i ...

Les også