Nydambåten seiler igjen

Hundrevis av mennesker var til stede ved Sønderborg i Danmark da en tro kopi av Nydambåten ble sjøsatt.

21. august 2013

Hundrevis av mennesker fra nær og fjern hadde funnet veien til den idylliske stranden ved Sottrup Skov i nærheten av Sønderborg i Danmark da en tro kopi av Nydambåten ble sjøsatt lørdag 17. august.

Prins Joachim og prinsesse Marie ble tatt imot av lurspillere og en delegasjon iført jernalderklær. Talerne snakket varmt om den flotte båten og båtbyggernes store innsats, før prinsesse Marie døpte båten Nydam Tveir med et krus mjød. Navnet er norrønt og betyr "Nydam To", fortalte Nydamselskabets formann Vincent Jessen, som har stått i spissen for det årelange arbeidet med å bygge kopien av det godt bevarte jernalderskipet som ble funnet i Nydam Mose ved Sottrup Skov for nøyaktig 150 år siden. Skipet ble ofret i myra til gudene omkring år 340 e.Kr. I dag står originalen utstilt på Gottorp Slot i Slesvig.

Det kongelige paret hadde med seg sine tre unge prinser, Nikolai, Felix og Henrik. De to eldste barna fikk lov til å avslutte båtbyggingen ved å binde fast de to siste åregaflene til relingen på båten. Prins Joachim, som er båtens beskytter, trakk deretter vekk kilen, så det staselige eiketreskipet kunne gli ut i fjorden og få vann under kjølen. Både før og etter sjøsettingen kunne gjestene nyte mjød, pølser og annet godt ved de mange bodene som var satt opp på festplassen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også