Konkrete bevis på Titanics forfall

Ekspedisjon Titanic vil hente inn konkret dokumentasjon for korrosjonen Titanic utsettes for – testplattformer av stål som ligner små trappestiger. Plattformene ble utplassert første gang i 1998 og har vært utsatt for de samme nedbrytende omgivelsene som Titanic selv.

24. august 2010

Ekspedisjon Titanic vil hente inn konkret dokumentasjon for korrosjonen Titanic utsettes for – testplattformer av stål som ligner små trappestiger. Plattformene ble utplassert første gang i 1998 og har vært utsatt for de samme nedbrytende omgivelsene som Titanic selv.

Forskerne vet nøyaktig hvor tykt plattformstålet var ved utplassering, og dermed kan de måle nøyaktig hvor fort metall brytes ned på det stedet Titanic ligger. "Vi kikker bare på dem og ser hvor mye stål det er igjen," sier mikrobiologen Roy Cullimore. Et anslått nedbrytningstempo bør gjøre forskerne bedre i stand til å forutsi omtrent hvor lenge Titanic vil holde seg intakt på dagens nivå.

Gravrøvere i Titanic?

I tillegg til Woods Hole Oceanographic Institution er det flere andre ledende vitenskapsorganisasjoner som deltar i behandlingen av de innsamlede dataene. RMS Titanic Inc. – som har enerett på bergingen av vraket – finansierer ekspedisjonen.

Bergingen av Titanic har vært et kontroversielt tema i over 20 år, og Robert Ballard, som fant vraket, stiller seg kritisk.

Ifølge Robert Ballard burde Titanic og stedene omkring vraket ha fått ligge i fred som en "hellig grav" for over 1500 passasjerer og besetningsmedlemmer som gikk ned med skipet. I stedet har vrakrøvere, turister og filmfolk "forvandlet det til et grotesk underholdningsinnslag blant vulgære kremmere", skal han ha uttalt.

Initiativtakerne til Ekspedisjon Titanic sier at de ikke har til hensikt å hente opp gjenstander.

"Den eneste skatten vi vil lete etter, er sinnsroen," sier David Gallo, den ene av prosjektlederne. "Og vi henter ikke inn annet enn data."

Ikke desto mindre kan resultatet av ekspedisjonen gi bergingsdebatten ny kraft, innser David Gallo.

"Hvis vi må konstatere at skroget vil falle helt fra hverandre i løpet av kort tid, hva skal vi da mene om gjenstandene som befinner seg inne i skipet?" spør han retorisk.

"Skal vi la det forfalle på naturlig måte?" spør han. "Eller skal vi på en eller annen måte prøve å bevare det for ettertiden ved å hente opp noen av stumpene fra havbunnen?"

Titanic som dataspill

Hva det kontroversielle skipsvraket angår, er det i hvert fall én ting alle er enige om.

"Jeg har ikke hørt noen utbryte at Titanic ser bedre ut enn på lenge," sier David Gallo. "Vi vet at det forfaller som de fleste andre menneskeskapte gjenstander som ikke varer lenge på den dype havbunnen."

"Ekspedisjon Titanic er strengt tatt det første reelle forsøket på å fremskaffe vitenskapelige beviser på hva som skjer med skipet, og hvor raskt det skjer," tilføyer han. "Det er en strengt systematisk metode for oppmåling og innhenting av prøver."

David Gallo håper at den arkeologiske 3D-modellen de skal lage, vil bli knyttet til virtuell teknologi slik vi kjenner den for eksempel fra dataspillene, slik at folk overalt i verden kan utforske skipsvraket på egen hånd.

En vakker dag er datasimuleringer likevel det eneste som er igjen av den sagnomsuste atlanterhavsdamperen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også