Hvorfor lager fly spor på himmelen?

Vi kjenner alle til de karakteristiske hvite stripene på himmelen. Her får du forklaringen på hvorfor de oppstår.

14. juli 2014

De hvite stripene etter flyene på himmelen er en egen type skyer. De består av iskrystaller dannet av vanndampen som flyene slipper ut. Skyene oppstår når vanndampen kondenseres og blir til vanndråper eller iskrystaller.

I 10 000–12 000 meters høyde, der jetflyene flyr, er temperaturen så lav at fortettet vanndamp kondenseres direkte til iskrystaller. Iskrystallene er så små at de kan holde seg svevende i luften lenge, men det krever samtidig at den relative luftfuktigheten utenfor flyet er høy.

Når det skjer, kan stripene bli på himmelen lenge uten å fordampe – noen ganger i flere timer. Ofte forsvinner de like etter at de er dannet. Det skjer når de kondenserte utslippene fra flyet raskt blandes med den tørrere luften som er rundt flyet.

Forskerne har begynt å debattere om disse flyene og de menneskeskapte skyene kan påvirke klimaet. Det er så langt forsket svært lite på dette området, men siden omfanget av flytrafikken neppe blir mindre i årene som kommer, er det slett ikke sikkert at vi har hørt det siste ordet i denne debatten.

Kanskje du er interessert i ...

Les også