Millionæren John Jacob Astor IV sendte sin 18 år gamle kone av gårde i livbåt 4 via et vindu på promenadedekket. Han ble om bord og døde. Foto: National Museums Northern Ireland, Harland and Wolff-samlingen, Ulster Folk & Transport Museum.

Galleri: Titanic – den gangen og nå

Hvordan så Titanic ut da det gikk ut fra Southampton og bega seg ut på sin skjebnesvangre seilas på Atlanterhavet? Og hvordan ser det ut nå?

7. mars 2012

Hvordan så Titanic ut da det gikk ut fra Southampton og bega seg ut på sin skjebnesvangre seilas på Atlanterhavet? Og hvordan ser det ut nå?

En dyphavsubåt lyser opp den rustne ruinen av promenadedekket på første klasse, som en gang var like innbydende som et lignende dekk på Olympic. Før Titanic sank, ble vinduene åpnet, sikkert for å fylle livbåtene. Foto: Discovery Channel, fotomosaikk av Ken Marschall.

Blokk og takkel forbinder davitene på Olympic med to av livbåtene på skipet. Foto: Avery Historical Museum.

En enkelt davit har blitt stående på dekket over promenadedekket. Det var en slik liten kran i hver ende av livbåtene for å senke livbåten på havet. Denne var med på å sjøsette livbåt C, den båten som J. Bruce Ismay – styreformann for selskapet som eide Titanic – reddet seg i land med. Foto: Walden Media.

Anlegget på Olympic viser de prektige arabeskene som har inspirert til sparommets navn på begge skipene. Foto: Byron Collection, Museum of the City of New York.

Keramikkfliser innlagt i teaktre blinker i sparommet på første klasse. ”For første gang på hundre år kan vi se hva passasjerene opplevde i 1912”, sier Ken Marschall, som har fått fram bilder av de oversvømte interiørene ved å sette sammen mange stillbilder. Foto: Discovery Channel, fotomosaikk av Ken Marschall.

Det står fremdeles en forgylt klokke på en elektrisk kamin i den elegante Straus-suiten, som lignet den på Olympic. Foto: Discovery Channel, fotomosaikk av Ken Marschall.

Isidor Straus var en av eierne av stormagasinet Macy’s, og han og kona Ida døde sammen, etter at hun hadde nektet å gå om bord i en livbåt uten ham. Liket av ham ble funnet med en pelsfôret frakk, grå dress, brune sko og svarte silkesokker. Foto: National Museums Northern Ireland, Harland & Wolff-samlingen, Ulster Folk & Transport Museum.

Et anker på 15 tonn henger og gråter rusttapper babord på skipet. Ankeret til styrbord ble brukt ved stopp i Cherbourg i Frankrike og Queenstown i Irland, men ellers ikke. En nedfallen del av rælingen på forstavnen ligger litt lenger borte i mudderet på havbunnen. Foto: Walden Media.

Mens en slepebåt ledet Titanic ut fra ­Southampton, foreviget fotografer øyeblikket fra et annet skip. Fem dager senere lå dette symbolet på en gyllen æra på bunnen av Nord-Atlanteren. ”Det er en slik historie som alltid vil bli fortalt”, sier dyphavsforsker Robert Ballard. Foto: National Museums Northern Ireland, Harland and Wolff-samlingen, Ulster Folk & Transport Museum.

Kanskje du er interessert i ...

Les også