Robotkirurgi utkonkurrerer vanlig kirurgi

Ny forskning bekrefter at robotteknologien STAR, vinner over kirurgenes teknikker ved operasjoner på bløtvev. Det er første gang i historien at man har demonstrert robotkirurgi på bløtvev.

20. mai 2016 av Nadia Deleuran

Kunstig intelligens og roboter er på god vei til å bli en stor del av framtiden. Og nå viser det seg at kirurgi utført av en spesiell robotteknologi slår ekspertkirurgenes teknikker ved inngrep på bløtvev.

”Resultatene våre demonstrerer selve potensialet for autonome roboter til å forbedre effekten og det funksjonelle resultatet og tilgangen til kirurgiske teknikker”, sier Dr. Peter C. Kim, kirurgsik sjef ved Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation i en pressemelding.

Kirurgiske inngrep på svin baner vei

Studiet tok utgangspunkt i to inngrep på livløse svin og levende svin. En rekke kirurger sydde lineært i vevet og koblet sammen to tarmkanaler. Nøyaktig de samme inngrepet ble foretatt med STAR-teknologien; som er en teknologi som har verktøy til å sy i vev.

Teknologien fjerner kirurgens hender fra prosedyren, der kirurgen er tilsynsfører. Prosedyren planlegges og utføres av robotteknologien, STAR.

Forskerne kom fram til at inngrepene utført av STAR-teknologien utkonkurrerte manuell kirurgi som var foretatt av ekspertkirurger.

Robotteknologien spesialbygd for vev

Kirurgiske inngrep på bløtvev har så langt bare blitt utført manuelt av kirurger. Og det er fordi slike prosedyrer er vanskelige fordi det er uforutsigbare og elastiske endringer i vev, som gjør at kirurgen må ta raske beslutninger og gjøre endringer.

STAR-teknologien er revolusjonerende fordi den er designet til å spore de presise forandringene i vevet. Det integrerte systemet i STAR lager autonome endringer i prosedyren med en gang i takt med at vevet beveger seg.

Kanskje du er interessert i ...

Les også