Robot flykter fra sine skapere

En russisk robot med kunstig intelligens har så langt prøvd å flykte fra et forskningsanlegg to ganger – selv om den har fått streng ordre om å la være.

6. juli 2016 av Karine Kirkebæk

Roboten Promobot IR77 har virkelig blitt personliggjort.

Roboten har en kunstig intelligens som opprinnelig er tenkt til å kunne interagere med mennesker ved hjelp av en stor skjerm på brystet og stemmegjenkjennelsessoftware.

Men i stedet for å interagere med de menneskene som er nærmest den – russiske forskere – så flykter den fra dem. Og det selv om forskerne har forsøkt å omprogrammere den digitale Houdini.

Utnyttet ulåst dør

De russiske forskerne jobber med Promobot IR77 på et forskningsanlegg i den russiske byen Perm.

Men 16. juni flyktet roboten fra området.

En av forskerne skulle angivelig ha glemt å lukke en dør etter seg. Og på ukjent måte flyktet Promobot IR77 ut av døren og 45 meter ut på en veii i nærheten, der den gikk tom for strøm.

Det skapte en mindre trafikkork på veien.

PR-stunt?

Og et par uker senere prøvde Promobot IR77 igjen et fluktforsøk. Forskerne bak den frihetshungrende roboten sier at de blir nødt til å skru av strømmen på den og skille seg av med den hvis ikke den slutter å flykte.

Historien har avstedkommet sterke reaksjoner på internett. Den ene følelsesmessige bølgen stiller spørsmål om det er i orden å “drepe” en robot fordi den søker friheten.

Den anden bølgen diskuterer om det hele i virkeligheten er et PR-stunt for å sette fokus på tredje generasjon av Promoroboter, som får premiere i år til en pris på ca. 60 000 kroner.

Kanskje du er interessert i ...

Les også