Jagerfly fra 2. verdenskrig funnet i Sahara

Se bildene: Jagerfly fra 2. verdenskrig funnet nesten intakt i den egyptiske ørkenen.

31. mai 2012 av James Owen, National Geographic News

Det nylige funnet av et jagerfly fra andre verdenskrig i Wadi al-Jadid-regionen sør i Egypt beskrives som "flygingens svar på Tutankhamons grav".

Flyet, et Curtiss P-40 Kittyhawk, er preget av 70 år i Saharas ørken, men ikke desto mindre anses det for å være i god stand – som om det har vært i en "tidskapsel".

"Jeg har aldri sett noe lignende", sier Ian Thirsk, som er utstillingsleder ved Royal Air Force (RAF)-museet i London. Han beskriver Kittyhawk-flyet som "det best bevarte eksemplaret av fly fra andre verdenskrig jeg har sett på mange, mange år".

Flyets pilot menes å ha vært den britiske sersjanten Dennis Copping, selv om det ikke er funnet spor etter levningene hans på stedet.

Ifølge Ian Thirsk ved RAF-museet hadde sersjant Copping vært på vei til en RAF-base i ørkenen for å få flyet reparert. Flyets landingshjul satt fast i nedfelt posisjon.

Tilsynelatende har piloten blitt "desorientert og mistet kursen", sier Ian Thirsk. Det var trolig en tømt drivstofftank som fikk Copping til å nødlande.

Kanskje du er interessert i ...

Les også