Vindkraft oppbevares i frossenfisk

Løsningen på problemet med lagring av vindkraft er kanskje blitt funnet i Cuxhaven i Tyskland.

8. april 2010 av Andrew Curry, National Geographic News

I Cuxhaven, en liten tysk by på nordsjøkysten, er det nok av vind og nok av fisk.

Dette gjør byen til det perfekte stedet for teste hvordan nettopp disse to ressursene kan tas i bruk for å finne en løsning på vindkraftens hovedproblem: Stabiliteten i energiforsyningen. Vind- og solenergi er upålitelige energikilder, og det er ikke godt nok når forbrukerne krever en stabil flyt av strøm. Dette problemet har til nå vært det største ankepunktet mot en massiv satsing på fornybar energi.

  • Nå og da har vi vindkraft i overflod, andre ganger kan vi produsere bare ganske små mengder, sier Wolfram Krause, forsker ved det tyske elverket EWE og leder for eTelligence-prosjektet i Cuxhaven, som det kostet tilsvarende 165 millioner kroner å realisere.

  • Vindkraften må stabiliseres, og da kan kjølelagring være en mulig løsning, hevder Krause.

Dypfryst strøm

Vindmøllene leverer strøm til kjøleanlegget i Erwin GOOSS-fryselageret ved munningen av elven Elbe i Cuxhaven, der fiskefartøyene i Nordsjøen leverer fangstene. Vanligvis skal temperaturen på fryselageret være -20 grader C, men den kan synke til -30 når vindmøllene er i gang.

Når vindmøllene knapt leverer energi, blir fryselageret langsomt varmere, men det holder seg likevel kaldt nok for frossenfisken. Når møllene produserer mer energi, leverer de mer strøm, og dermed faller temperaturen. Man kan si det slik at vindmøllene "kjøper" energi i de periodene når det blåser mindre kraftig.

  • Vi bruker elektrisiteten når den er billigere, forklarer GOOSS-direktøren, Günter Krins.

Lagervaren tar på den måten vare på energien, og avhengig av årstiden kan frossenfisken oppbevare en ukes forbruk av energi.

Vindtapet må reduseres

Krins' fryselager er ikke alene om prosjektet, som ble lansert i november 2008 som et forsøk på å skape forbindelse mellom alle typer strømforbrukere og -produsenter ved hjelp av Internett.

Prosjekter som eTelligence skal hjelpe Tyskland med å redusere energitapet.

Ifølge tysk lovgivning er produsenter av fornybar energi garantert en fast pris for vind- og solenergi. Det har styrket bransjen, men det er en utfordring å sluse energien som produseres, inn i et system som er vant til en stabil og pålitelig flyt av energi, noe for eksempel et kullfyrt kraftverk kan garantere.

  • Vindmølleparkene blir rett og slett stanset hvis det er for mye strøm på elnettet, sier Oliver Weinmann, innovation manager hos kraftprodusenten Vattenfall.

  • Det er ingen spesielt god situasjon. Vi blir nødt til å finne en løsning som kan integrere alt av vindkraft i elnettet.

Der er der frossenfisken i Cuxhaven kommer inn i bildet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også