Vannavkjølt kontorbygning

En eldgammel romersk teknikk har gitt ideen til et hydronisk klimaanlegg som er i bruk ved Harvard University i USA.

9. august 2011 av Lauren Biron, Medill News Service

En kjølemetode som ble brukt av de gamle romerne, sirkulasjon av kaldt vann, har fått sin renessanse ved Harvard University i USA. Det vannbaserte klimaanlegget som er installert i Harvards tekniske servicesenter i Blackstone Street 46 i Cambridge i Massachusetts, er et av de energieffektive tiltakene som har bidratt til å gi bygningen den høyeste utmerkelsen hos USAs grønne bygningsråd.

"Når folk kommer inn i bygningen, kommenterer de alltid hvor stille det er her", sier Jeffrey Smith, som er sjef for bygningsvedlikeholdet ved Harvard. "De vet ikke helt hvorfor, men det skyldes fraværet av mekanisk støy."

Vannkjøling fungerer ved hjelp av konveksjon. Avkjølt vann (som regel mellom 7,2 og 10 grader varmt) sirkulerer gjennom rør som er festet til vegger eller bygd inn i tak. Luften strømmer forbi rørene og synker ned langs veggene når den avkjøles. En oppsamlingsbeholder, som som regel er en del av bekledningen rundt rørene, fanger opp kondensvannet og sender det tilbake til vannkilden. Harvard-bygningen har i alt 170 rørkapper som avkjøler og varmer opp den 3700 kvadratmeter store kontorbygningen.

Systemet er stille fordi det ikke trenger ventilatorer til å blåse luften forbi rørene. Ifølge Lawrence Berkeley-laboratoriet, som hører inn under USAs energidepartement, kan såkalte hydroniske systemer installeres på bare 20 prosent av den plassen som kreves til tradisjonelle klimaanlegg med luftkanaler.

Et system som kan festet til en vegg – f.eks. det som produseres av firmaet Edwards Valance – kan ifølge firmaets hjemmeside spare 950 kroner per enhet per år sammenlignet med ventilatorsystemer. Installasjonen kan utføres for rundt 140 kroner per kvadratmeter, men avhenger av bygningstypen, håndverkerens pris og beliggenheten, sier Pat Colvin, talskvinne for Edwards Valance.

"I utgangspunktet koster de kanskje litt mer enn en tradisjonell klimaenhet med ventilator og varmeveksler", sier hun. "De pengene vil imidlertid være tjent inn i løpet av tre år."

Kanskje du er interessert i ...

Les også