Jordens egen avkjøling

Fødestedet for USAs første president henter avkjøling nede i bakken.

9. august 2011 av Alexandra Arkin, Medill News Service

I juni ble det propanbaserte varme- og kjølesystemet i George Washington Birthplace National Monument, tidligere kjent som Popes Creek Plantation, i nærheten av Fredericksburg i Virginia i USA byttet ut med et geotermisk system. I tillegg til å erstatte fossilt brensel med fornybar energi, jordens konstante temperatur, er systemet stille, noe som er viktig for bevaringen av bygningens atmosfære.

Hittil har det vært "en stor suksess", sier vedlikeholdssjef Dick Dretsch. "Det fungerer perfekt."

Geotermiske varmepumper sirkulerer vann eller andre væsker i et lukket kretsløp gjennom rør, som ifølge Geothermal Energy Association er gravd ned i bakken i 3 til 91 meters dybde. Nede i bakken er temperaturen 12,7 grader celsius uansett årstid. Når det er varmt i været, suges varmen ut av bygningen og sirkuleres og avkjøles i bakken, før den sendes inn i bygningen igjen. Når det er kaldt, er temperaturen nede i bakken høyere enn utenfor, og den relative varmen trekkes opp av bakken og fordeles i bygningen for å spare energi til oppvarming.

Ifølge USAs kontor for miljøvern (EPA) bruker pumpene 25–50 prosent mindre strøm enn konvensjonelle varme- eller kjølesystemer og kan dessuten redusere energiforbruket og CO2-utslippet. EPA sier at geotermiske varmepumper også er svært effektive i fuktige områder fordi de opprettholder en relativ luftfuktighet inne på ca. 50 prosent.

Tilbakebetalingsperioden varierer noe. Doug Dougherty, som er direktør for Geothermal Exchange Organization, har nettopp fått installert et geotermisk system til 94 000 kroner i sitt eget hus i Springfield i Illinois. Selv om det er dobbelt så dyrt som et tradisjonelt klimaanlegg, forventer han at det vil kutte hans årlige strømutgifter med to tredeler og tjene seg inn igjen i løpet av fire-fem år.

Kanskje du er interessert i ...

Les også