Fotoreportasje: Industrielle underverk

Toby Smith har siden 2008 fotografert kraftverk i England. Målet er å vise det komplekse forholdet mellom energiproduksjon og miljø.

27. juni 2013

Fotoreportasje av kraftverk

Flere titalls kraftverk ligger spredt i det engelske landskapet. "Som så mange andre finner jeg dem merkelig vakre: arkitektonisk tiltrekkende ikoner fra fortiden vår, som brenner fossilt drivstoff og forurenser nåtiden", forteller fotografen Toby Smith. Siden 2008 har han utforsket kraftverkenes dobbelte symbolikk ved å fotografere dem om natten i stort format og med lang eksponering for å vise den uendelige produksjonen som foregår på kanten av naturen vår – og bevisstheten vår.

Alle forurensende kraftverk

Før Toby Smith satte i gang med denne serien, søkte han etter et tidstypisk tema som kunne definere ham som fotograf. Det fant han her, og det passet dessuten godt sammen med andre personlige kunnskaper. "For eksempel gjorde jeg rekognoseringsarbeid i hæren; og mens jeg aldri trenger meg inn på privat grunn for å få et bilde, så brukte jeg den erfaringen for å finne lokaliteter.

Jeg studerte også miljøvitenskap en gang i tiden, så det virker på en måte passende at forurensende strukturer er mitt motiv", forteller han. Alle kraftverkene Toby Smith har fotografert i denne serien, er forurensende, men de tjener likevel vårt evig voksende behov. "Målet mitt er å belyse det komplekse forholdet mellom energiproduksjon og miljø."

Om fotografen

Toby Smith bor i London og er fotograf for Repor­tage hos Getty Images, som fokuserer på miljø og bærekraft. Han utgir og stiller ut bildene sine internasjonalt.

Kanskje du er interessert i ...

Les også