Droner er på vei inn i sivilt luftrom

Kan man stole på en drone? Ubemannede fly, eller droner, blir brukt flittig og spesielt av det amerikanske militæret. Men nå sprer bruken av droner seg til å overvåke grenser, trafikk og begivenheter. Er overvåkningssamfunnet rett rundt hjørnet?

21. mars 2013

Droner – ubemannede fly – blir for tiden utviklet i alle former og størrelser. Noen er ikke større enn insekter og fugler. Andre er lastet med kameraer og sensorer – eller dødelige våpen.

Det høres ut som det er hentet fra Qs avdeling for spionutstyr i James Bond. Men i løpet av de senere årene har over 10 000 droner faktisk blitt brukt av det amerikanske militæret til overvåkning og direkte krigshandlinger, bl.a. i Afghanistan og Irak, og de inngår i mange andre lands militærutstyr.

Nå er de også på vei til å innta det sivile luftrommet. Amerikansk politi forbereder seg på å sende droner på vingene for å spore kriminelle, overvåke grenser og holde øye med illegale innvandrere, smuglere og narkotikahandel. Andre vil gjerne bruke dem til å sprøyte åkrene med, til mediedekning av begivenheter, til trafikkovervåkning m.m.

Men midt i begeistringen over teknologiens uante muligheter, får det hårene til å reise seg på hodet mitt mens scener fra George Orwells roman 1984 toner fram på netthinnen: Er overvåkningssamfunnet, med ”Storebror ser deg", i ferd med å ta fullstendig over? Og hva vil skje hvis for eksempel dronene tilfeldigvis skulle falle i feil hender?

Last ned droneartikkel

Les mer om teknologiens seneste utvikling – og hva som venter oss når dronene kommer. Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Kanskje du er interessert i ...

Les også