Skyskraper eller jordskraper?

Vil fremtidens skyskraper snus på hodet?

8. august 2013

Den omvendte skyskraperen – som i stedet graves ned i bakken – er et ambisiøst prosjekt som de mexicanske arkitektbrødrene Sebastian og Esteban Suarez står bak. Brødrene vil bygge en omvendt 65-etasjes bygning i pyramideform på El Zocalo-plassen i Mexico City. Plassen – som huser regjeringsbygninger og museer – vil deretter framstå med en 240 x 240 meter stor kvadratisk overflate av glass.

Jordskraperen skal huse butikker og kontorer, men skal også fungere som et kulturprosjekt som ikke opptar plass eller står i veien for utstillinger, konserter eller parader på plassen.

"Vi har vært inspirert av de underjordiske parkeringskjellerne i Paris og andre europeiske storbyer", sier Sebastian Suarez.

"Men vi mener at bygging i undergrunnen bare er en fordel i spesielle tilfeller der man gjerne vil bevare arkitekturen i gateplan. Vi tror ikke at framtidens arkitektur består av jordskrapere. Om ikke annet så fordi de blir for dyre."

For å lyse opp alle etasjene i jordskraperen med naturlig lys er det nødvendig å legge inn kabler av optisk fiber i glasstrukturen og over hele bygningen. Jordskraperen vil også kreve et omfattende ventilasjonssystem, solide vegger og støttepilarer som kan tåle trykket fra geologiske lag og vann i bakken.

"Det ville bli som en åpen kløft", sier Sebastian Suarez og fortsetter: "Jordskraperen er fremdeles bare på prosjektstadiet. Hvis den realiseres, blir den en del av en ny type arkitektur: Bygninger som både er luksuriøse og usynlige."

Kanskje du er interessert i ...

Les også