Ny teori: Påskeøyas steinkjemper "gikk"

Hva gjorde innbyggerne på Påskeøya for å få flyttet de berømte steinkjempene? Svaret ligger kanskje i moaienes tykke mager og tunge fotstykker.

26. juni 2012 av National Geographic News

Et av verdens mest seiglivede mysterier har kanskje fått et nytt svar. De gigantiske steinkolossene på Påskeøya har muligens "gått".

Statuene på Påskeøya ble transportert opptil 18 km fra steinbruddet der de fleste av dem ble hogd ut, uten hjelp fra hjul, kraner eller for den saks skyld store dyr.

Forskere har til nå testet ut mange teorier og har kommet frem til at øyboerne må ha brukt en kombinasjon av rullestokker, tau og sleder av tre. Nå har et par arkeologer lansert en ny teori, som faktisk støtter folkesagnet om at statuene "gikk".

Arkeologene mener at Påskeøyas statuer, som kalles moai, kanskje i stående posisjon ble flyttet mekanisk i en rokkende bevegelse, utelukkende ved hjelp av muskler og tau.

Se video: Modell av statue fra Påskeøya vugger av gårde

Terry Hunt ved University of Hawaii og Carl Lipo ved California State University i USA har arbeidet tett sammen med arkeolog Sergio Rapu, som tilhører den innfødte rapanuibefolkningen på Påskeøya, om å utvikle teorien. De har uttalt at statuene på grunn av de tykke magene lett kunne vippes fremover, og at de tunge D-formede fotstykkene kan ha gjort flyttefolket i stand til å vugge og rulle moaiene fra side til side.

I fjor viste Terry Hunt og Carl Lipo med et eksperiment finansiert av National Geographic Societys Expeditions Council at så få som 18 mennesker ved hjelp av tre kraftige tau og noe øvelse lett og relativt raskt kunne flytte en tre meter høy og fem tonn tung moaikopi noen hundre meter. De behøvde ikke bruke rullestokker.

I tidligere forsøk på å løse gåten samarbeidet den tsjekkiske ingeniøren Pavel Pavel med vår egen oppdager og eventyrer Thor Heyerdahl og en gruppe på 17 hjelpere om å flytte en fire meter høy og ni tonn tung moai fremover ved å dreie den fra side til side mens de hele tiden holdt statuen stående. Det var i 1986. Men Pavels mannskap skadet moaiens fot og måtte stoppe.

Et år senere satte den amerikanske arkeologen Charles Love og en gruppe på 25 opp en fire meter høy og ni tonn tung kopi på en treslede og flyttet den 45 meter på to minutter ved hjelp av trestokker.

For mange av Påskeøyas ca. 2000 innfødte rapanuier, som stammer fra de opprinnelige polynesiske bosetterne, har svaret imidlertid hele tiden vært enkelt. "Vi kjenner sannheten", sier Suri Tuki, som er 25 år og turistguide. "Statuene gikk."

Påskeøyas gåte

Det finnes mange teorier om hvordan Påskeøyas kjente moaier ble flyttet. Få hele historien om de gåtefulle steinkolossene i julinummeret av National Geographic-magasinet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også