Laser avslører hemmelighet bak gotisk arkitektur

Kunsthistoriker skyter med laser for å forstå middelalderens håndverkere innenfor gotisk arkitektur, og de nye laserskanningene kan avsløre en hemmelighet eller to.

23. juli 2015 av Rachel Hartigan Shea / National Geographic

Laserteknologi kaster avslørende lys på katedralen i Washington

Gotisk arkitektur er preget av dårlig håndverk

Gotikk er en europeisk stilperiode fra middelalderen, der spesielt katedraler i dag vitner om en stor arkitektonisk æra. Mest kjent er nok Notre Dame i Paris, som årlig åpner dørene for 13 millioner besøkende.

Hvordan håndverkerne rent praktisk bygde mesterverkene, er det skrevet mange bøker om. Nå har kunsthistorikeren Andrew Tallon gravd litt dypere. Laserskanninger viser at dårlig håndverk var utbredt.

Ved hjelp av laserskanninger avslører Tallon flere snarveier som ble tatt av de gotiske håndverkerne under konstruksjonen av de historiske byggverkene.

For eksempel ble Notre Dame bygd på ustabil jord, som fikk en fasade til å helle. Istedenfor å reparere eller bygge om ventet arkitekter og håndverkere et tiår til de var sikre på at underlaget var fast, før de fortsatte. Skanningene avslører blant annet en rekke statuer som er hele 30 centimeter ute av lodd.

En milliard fikspunkter lager 3D-bilde

Ved å sette 50 skanninger fra forskjellige steder i Notre Dame sammen med panoramafotografier klarte Tallon å lage de realistiske tredimensjonale bildene av kirken. Hver skanning gir utallige enkeltmålinger, som til sammen resulterer i en milliard punkter. Som igjen viser katedralens kriker og kroker med en nøyaktighet på fem millimeter.

Kanskje du er interessert i ...

Les også