Hvordan ble den mystiske Trajansøylen i Roma bygd?

Keiser Trajans søyle har kneiset over Roma i over 1900 år. Den 38 meter høye søylen stod ferdig i 113 e.Kr. og var en enestående arkitektonisk bedrift. En bildefrise snor seg oppover søylen som en sammenrullet tegneserie.

13. april 2015 av Karen Gunn

Krigen mot barbarene

I to kriger mellom 101–106 e.Kr. mønstret den romerske keiser Trajan titusenvis av tropper og krysset elven Donau over to av de lengste broene som fantes i den antikke verden. Deretter beseiret han et mektig, barbarisk rike to ganger på bortebane i det fjellrike området og utslettet det systematisk fra europakartet.

Til minne om seieren

Trajans kriger mot dakerne – et folkeslag i det som i dag er Romania – gjorde at romerne tok med seg hjem et forbløffende krigsbytte. Det ble blant annet brukt til å bygge Trajans Forum i Roma med en stor plass omgitt av kolonnader, to biblioteker og en prektig forsamlingshall. Over alt dette kneiset en 38 meter høy marmorsøyle. Som en moderne tegneserie snor en fortelling om dakerkrigene seg rundt søylen i en spiral mot toppen med 155 scener og 2662 figurer. Keiser Trajan opptrer selv i 58 av scenene.

Animasjonsvideo: Slik ble Trajansøylen til

Hvordan søylen ble til, og hvor historisk nøyaktig fortellingen på den er, debatteres fremdeles heftig. Se den fascinerende videoen om hvordan søylen ble bygd her. Videoen er på engelsk.

Les mer om Trajansøylen i Roma i artikkelen fra National Geographic nr. 4 2015 ved å klikke her:

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette profilen, og det tar mindre enn et minutt. Når du klikker på Last ned-knappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også