Gåten om statuene som gikk

Arkeologene forsøker fremdeles å finne ut hvordan de berømte steinkolossene, moaiene, ble flyttet mange kilometer i ujevnt terreng – og om folkesagnene taler sant.

6. juli 2012 av Karen Gunn, sjefredaktør, National Geographic Nordic

Påskeøya er etter sigende det mest avsidesliggende bebodde stedet i verden. Det er også et sted som er smekkfullt av uløste gåter.

Best kjent er selvfølgelig de gigantiske steinstatuene, moaiene, som står overalt på øya med ryggen mot havet og skuer inn over land. Hvordan øyas opprinnelige folk greide å hogge ut, transportere og sette dem opp, forblir en gåte.

Det samme gjør det mystiske skriftspråket deres, rongorongo, som står imot alle forsøk på dechiffrering – en samling ukjente tegn som representerer et ukjent språk. For å gjøre mystikken total viser 40–50 av disse tegnene til og med en helt uforklarlig likhet med en annen gåtefull skrift: Indusskriften fra den langt tidligere Induskulturen i dagens Pakistan på den andre siden av kloden.

Selv de første innbyggernes opprinnelse er uløst. Thor Heyerdahl, som ledet de første arkeologiske utgravingene av Påskeøya i 1955-56, fant spor som tydet på en tilknytning til pre-inkakulturen i Sør-Amerika, og han mente derfor at de kom østfra.

Andre har pekt på polyneserne fra Stillehavsøyene i vest. Ifølge deres egne overleveringer fantes det to etniske grupper – langørene og kortørene – som på et tidspunkt lå i krig og nesten utslettet hverandre.

Les mer om livet på Påskeøya i dag og forskernes siste forsøk på å løse noen av øyas berømte gåter. Klikk på Last ned-knappen nedenfor.

Når du klikker på Last ned-knappen, blir du bedt om å registrere deg som medlem av natgeo.no.

Kanskje du er interessert i ...

Les også