Den ennå ikke istandsatte nordlige strekningen av High Line-parken svinger vestover og fører nesten helt ned til Hudson-elven. Jernbaneselskapet CSX eier fremdeles denne delen av høybanen, men støttegruppen Friends of the High Line håper at det en dag vil inngå i parken. Hvis det skjer, vil utsikten til fyrverkeriet på USAs nasjo­nal­dag 4. juli kunne nytes derifra av alle newyorkere og ikke bare som her av et medlem av Friends of the High Line med ledsager.

Galleri: Mirakelet over Manhattan

En nedlagt høybane i New York har blitt omdannet til en høytliggende park som rett og slett kalles High Line.

10. august 2011

En nedlagt høybane i New York har blitt omdannet til en høytliggende park som rett og slett kalles High Line. Foto: Diane Cook & Len Jenshel.

Et kyss er kanskje en god nok grunn til å fjerne øynene fra den spektakulære utsikten over Tenth Avenue, som arkitektene har gjort til en av High Line-parkens høydepunkt. De forvandlet en ganske vanlig bro til et enestående amfiteater med trelekter som fører ned til et utsiktspunkt like over trafikken.

Høybanen går flere steder rett gjennom fabrikkbygninger. Tidligere var banen lengere, men den sørligste delen av strekningen ble revet på 1960-tallet, lenge før noen tenkte på ­å gjøre om stedet til en park.

Den andre strekningen på High Line-parken er 0,8 km lang og går fra 20th til 30th Street. I fjor sommer plantet man trær der, slik at de skulle rekke å slå rot og blomstre før innvielsen i juni i år.

Naomi Goldberg Haas’ dansetropp oppførte i fjor høst forestillingen Autumn ­Crossing i High Line-parkens Chelsea Market Passage. Denne overdekkede delen av High Line brukes til utstillinger og andre åpne arrangementer.

Leilighetskomplekset The Caledonia med fasader av glass er et av mange nye byggverk som har vokst opp langs High Line-parken.

For bare få år siden var hele høybanestrekningen en rotete urskog av ugress og ville planter. Slik er det frem­deles på den tredje og siste strekningen, som ligger på nordsiden av 30th Street.

Den tette beplantningen i sørenden skaper kontrast til den gamle stålkonstruksjonen og til bybildet. Til høyre ses The Standard Hotel, en av tre bygninger som er bygd over det gamle banelegemet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også