3D-skriveren revolusjonerer verden

Vi kan allerede lage 3D-utskrifter av pistoler, pizzaer og levende vev. 3D-teknologien utvikler seg med enorm fart og rir på en bølge av teknologisk begeistring. Finnes det i det hele tatt grenser for fremtidens 3D-skrivere?

5. desember 2014 av Roff Smith

3D-skriveren i rask utvikling

3D-utskrifter, også kalt additiv fremstilling, har eksistert i rundt 30 år. Det er den enorme utviklingen de siste årene som har skapt den store oppmerksomheten rundt teknologien.

"Både skriverens hastighet og oppløsning og utvalget av materialer man kan skrive ut med, er i rask utvikling i våre dager, og det samme er skrivere som kan skrive ut med flere forskjellige materialer og fremstille emner med bevegelige deler og elektriske kretsløp", sier Hod Lipson ved Cornell University i USA.

Video: Se et kranium bli skrevet ut i 3D

Bli med og lag et Homo habilis-kranium. En flere timer lang teknikk som med fototeknologi er komprimert til noen få minutter.

Utskrift av levende organer for transplantasjon?

Men kanskje ligger 3D-skriverens største potensial i at man en dag kanskje kan transplantere menneskelige organer som er skrevet ut i 3D med en pasients egne celler. Jennifer Lewis ved Harvard står i spissen for et forskerteam som har tatt et første skritt i den retningen og skrevet ut levende vev med blodkar.

Les: Vidunderlige nye 3D-verden

Forstå mer av hvordan en 3D-skriver virker, og les om siste nytt innenfor den revolusjonerende teknologien i hele artikkelen fra National Geographic nr. 12/14 her:

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på Last ned-knappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også