Sjimpansehviskeren Jane Goodall

Den legendariske sjimpanseforskeren Jane Goodall er fremdeles aktiv i sitt arbeid med å beskytte sjimpansene.

4. desember 2013 av Gonçalo Pereira

Selv om Jane Goodall har rukket å bli 79 år gammel, fortsetter hun å følge sitt livs drøm om å beskytte sjimpansene. Under en internasjonal konferanse i Lisboa nylig, der hun var hovedtaleren, beskrev hun seg selv som "den merkelige hvite apen som kom til Gombe i Tanzania og straks forelsket seg i dyrene på stedet".

Feltarbeidet ditt har lært oss tre banebrytende ting: at sjimpanser til tider spiser kjøtt, bruker redskaper, og til og med selv lager redskaper. Er det flere ting?

Ja, jeg kan nevne to: deres evne til å føre krig og til å vise følelser og medfølelse. Oppdagelsen av at de lager redskaper, fikk stor betydning på grunn av den måten vi definerte mennesket på. Når det gjelder kjøtt, så spiser de ikke så mye av det, da ...

Hvordan var det å komme fra feltarbeidet i jungelen til Cambridge University?

Det var forferdelig. De sa at jeg hadde gjort alt feil. Jeg skulle ha brukt nummer og ikke navn når jeg omtalte dyrene. Ingen beskrivelser av personligheten deres. Der tok jeg en stor sjanse ved å motsi dem og si: "Jeg beklager, men jeg er uenig med dere."

Historien din inspirerer tusenvis av feltbiologer. Er det en tung byrde å bære?

Det er ingen byrde. Jeg inspirerer kanskje noen slik andre har inspirert meg. Jeg tror den største forskjellen i dag er at vi ikke trengte å bekymre oss om naturvern på 1960-tallet. Det sørgelige er at de unge i dag også må kjempe for vern i tillegg til å studere dyrene.

Hvor finner du kilden til din evige optimisme?

I unge mennesker og deres overbevisning om at de kan endre verden. Naturens motstandskraft er også betryggende. Med tiden kan selv de mest ødelagte stedene gjenopprettes. Og vårt ukuelige pågangsmot: Når nok mennesker tar opp kampen, er det grunn til optimisme.

Er evnen til å fortelle en historie like viktig for en biolog som feltarbeidet?

Ja. Jeg har alltid vært historieforteller. Jeg har skrevet historier siden jeg var fem år gammel. Jeg kjente tidlig at forandring bare kan skapes gjennom fengende fortellinger.

Savner du feltarbeidet?

Jeg savner særlig det å være alene ute i skogen. Gombe er veldig annerledes nå. Jeg savner det ikke slik det er i dag. Jeg savner det slik det var den gangen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også