Opprørssoldater kidnapper forskergruppe

En gruppe forskere studerte fugler i Himalaya da de ble tatt til fange av en gruppe opprørssoldater og ble brukt som lokkemat.

10. september 2013

Jeg og mitt forskerteam studerte fugler i Himalaya da ti menn med maskinpistoler marsjerte inn i leiren vår og sa: "Dere blir med oss." Vi jobber som regel 3400 meter oppe, men vi hadde gått nedover fjellet for å studere fugler lenger nede. I 2400 meters høyde er det en vei. Hadde vi vært høyere oppe, hadde de ikke sett oss.

Den indiske hæren var overalt – det var først på 1990-tallet, og regionen var svært ustabil. Vi hadde blitt tatt til fange av opprørssoldater fra Kasjmir. De tvang oss til den nærmeste landsbyen og satte oss på en liten buss. For å holde oss skjult skiftet opprørerne hele tiden kjøretøy. De slo en rickshawsjåfør med en pistol da han brukte for lang tid på å gi slipp på rickshawen. Så kjørte de 24 km med oss og beslagla en annen buss. Deretter tvang de oss til å gå.

Vi stoppet ved noe som lignet en opprørsleir fra en film. De ville at Amnesty International skulle komme og dokumentere de grusomhetene de sa den indiske hæren hadde begått. Vi – en engelskmann og to amerikanere – skulle være lokkemat. Opprørerne var vennlige mot oss. De lot oss være sammen. De utfordret oss til tautrekking, der et av AK-47-geværene deres var den linjen vi ikke måtte tråkke over. Vi antok at det var best å la dem vinne.

Den femte natten oppdaget en av oss at det ikke var vakt ved døren lenger. I strømpelesten og med støvlene i hendene løp vi alt vi kunne. Vi løp helt til solen stod opp – forbi flere gjetere som så overrasket etter oss. Da vi endelig kom fram til en vei, fant vi fram pengene våre – bare 45 kr. Så hoppet vi på en forbipasserende buss og begynte på hjemturen.

Trevor Price

Mottaker av legat fra National Geographic.

Ekspertise

Ornitologi

Sted

Kasjmir

Kanskje du er interessert i ...

Les også