Islands undersjøiske sprekker utforskes

Med støtte fra National Geographic utforsker biolog og dykker Jónína Herdís Ólafsdóttir Islands dype kløfter og leter etter liv i den ellers skjulte verdenen.

19. mars 2015 av Jónína Herdís Ólafsdóttir

Jónína forteller om forskningsprosjektet

Sakte, men sikkert blir Island revet over på midten. Øya ligger på den midtatlantiske ryggen, der to litosfæreplater møtes. Etter hvert som de driver fra hverandre, oppstår det forsenkninger og sprekker som skjærer gjennom hele landet. Noen av sprekkene er tørre, mens andre går ned til det iskalde grunnvannsreservoaret og kan være 60 meter dype.

Jeg er biolog og dykker, og med støtte fra National Geographic har jeg utforsket disse lite kjente undersjøiske sprekkene. Ved første øyekast virker de blottet for liv, men ved nærmere ettersyn ser man fisk som piler inn og ut mellom bergsprekkene, som regel dvergørret, men den større fjellørreten kan også svømme inn fra sjøer i nærheten. Algearter som den neongrønne Tetraspora cylindrica setter sine spor på omgivelsene.

Tykke tepper av cyanobakterier henger ned fra berget og tjener som ly og matkilde for små virvelløse dyr. Krepsdyr som er tilpasset livet i huler – en av de få hjemmehørende artene på denne geologisk sett unge øya – trodde man også levde i sprekkene. Vi fant dem til slutt i den 40 meter dype Huldugjá-sprekken (oppkalt etter de mytiske Huldufólket). Vår utforsking av denne skjulte verdenen har bare såvidt begynt.

Klikk på videoen nedenfor for å spille den av

Kanskje du er interessert i ...

Les også