Galleri: Jane Goodalls sjimpanser

Møt noen av de største personlighetene blant Jane Goodalls sjimpanser i denne portrettserien. Klikk deg inn på bildene for å se dem i større format.

30. september 2014 av David Quammen

Jane Goodall: Folkekjær forsker fyller 80

I april i år fylte den britiske forskeren og natur- og miljøforkjemperen Jane Goodall 80 år.

Hun er særlig kjent for sitt banebrytende arbeid med sjimpanser, som begynte i i 1960 i Gombe i Tanzania. I løpet av de første månedene gjorde hun tre store oppdagelser: Sjimpanser bruker redskaper, sjimpanser lager redskaper, og sjimpanser spiser kjøtt og kan være rovdyr.

I 1965 opprettet hun et forskningssenter i Gombe, der en rekke spesialister senere har studert sjimpansenes atferd.

Motstand fra den etablerte forskerverden

Jane Goodall skapte oppstandelse i 1960-tallets naturvitenskapelige forskerverden fordi hun insisterte på å ta hensyn til sjimpansenes individuelle forskjeller og deres personlighet i forskningen.

”Det var litt av et sjokk å få høre at jeg hadde gjort alt feil. At jeg ikke skulle ha gitt dem navn. Jeg måtte ikke snakke om personligheter, sinn eller følelser. Det er forbeholdt oss", forteller Jane Goodall.

Hun lot seg likevel ikke stoppe, og arbeidet hennes kom til å danne grunnlag for senere tids forskning på store aper i naturen.

Jane Goodall ser tilbake

National Geographic har intervjuet Jane Goodall om pionerarbeidet hennes med sjimpansene i Gombe. Les hele artikkelen ”Jane Goodalls familiealbum" fra National Geographic 9/2014 her:

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på Last ned-knappen, får du muligheten til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også