Elefantmøkk redder forskerne

På en ekspedisjon blir en gruppe forskere bokstavelig talt tatt med buksene nede, da et løvepar plutselig blir svært interessert. En haug med elefantmøkk redder dagen.

1. april 2014

Hvert år drar forskergruppen min og jeg stadig lenger inn i Okavango-deltaet i Botswana i Afrika – som er 26 000 kvadratkilometer stort og består av kanaler, elvesletter, laguner og øyer. Inne i denne labyrinten finnes over 2000 løver samt leoparder, flodhester, krokodiller og nesten 80 000 elefanter.

Følger dyrenes rytme

Det lokale bayeifolket er etterkommere av flodhestjegere og har lært oss å respektere den naturlige rytmen til dette dyret. Vi drar først inn i deltaet kl. 09, fordi da kommer flodhestene ned fra øyene og beveger seg ut på dypere vann. De drar tilbake rundt kl. 17, og vi sørger derfor for å være ute av vannet før det.

Møte med løver i underbukser

Før vi fikk hjelp av bayeifolket, måtte vi oftere lære av feilene våre. En morgen hørte vi noen løver brøle bak leiren. De så ut til å befinne seg på en øy til høyre for oss. Vi var barføtt og i gang med morgenkaffen, men ville se hva som foregikk. Plutselig befant vi oss over hundre meter fra leiren – i underbukser og uten spyd.

Elefantmøkk redder forskerne

Plutselig dukket det opp et løvepar. Hunnløven stod stille og nistirret oss. Jeg visste at vi måtte vise henne at vi ikke ønsket å forstyrre henne, slik at hun ikke så oss som en trussel. Jeg fikk øye på en kjempehaug med etterlatenskaper fra en elefant. Jeg tok målbevisst et par skritt mot henne og plukket opp denne haugen. Jeg konsentrerte all min oppmerksomhet om den for å vise at jeg betraktet den som en veldig viktig haug med elefantmøkk – og en veldig god grunn til å være der.

Det virket. Løvinnen lot meg gå tilbake til leiren med trofeet, som vi beholdt i leiren resten av sesongen for å minne oss selv om konsekvensene. Vi er ikke lenger så dumdristige.

Steve Boyes

Utnevnt til banebrytende forsker av National Geographic

Hvert år utnevner og støtter National Geographic en rekke unge banebrytende forskere for å anerkjenne det inspirerende arbeidet deres og hjelpe dem på vei tidlig i karrieren.

Ekspertise Miljøbiolog

Sted Botswana

Kanskje du er interessert i ...

Les også