Arkeolog betaler guide med geit

Arkeologen Jeff Rose, som har spesialisert seg i folkevandringer, måtte kjøpe en geit for å betale en lokal beduinguide i Oman.

8. mai 2013 av Jeff Rose

Mitt forskerteam kommer fra hele verden – Ukraina, Tyskland, Italia, USA – men ofte har vi ingen fra Arabiahalvøya, der vi graver etter spor fra oldtidens mennesker.

Det første året vi var i felten – før jeg hadde lært arabisk, og før vi hadde Google Earth til hjelp – leide jeg en lokal beduinguide. Da jeg spurte hva han skulle ha for oppgaven, svarte han: "Vi er brødre. Det skal være meg en fornøyelse å vise deg rundt til disse stedene."

Feltbudsjettet vårt var på ca. 68 000 kroner, noe som skulle dekke utstyr, billeie, bensin samt mat og overnatting for åtte. Så jeg tok gladelig imot tilbudet hans.

Tre dager senere, da det var tid for å skilles, spurte han hva jeg hadde tenkt å betale ham. Jeg ante ikke hva han forventet, eller hva som ville være rimelig betaling, og jeg tilbød ham nølende det som tilsvarte 285 kroner om dagen. Jeg glemmer aldri uttrykket i ansiktet hans: en blanding av slukøret og rasende. Jeg hadde ikke tatt med i betraktning at vi befant oss i hjertet av Omans oljeindustri, der lokalbefolkningen er vant til betaling fra oljeselskaper, ikke små arkeologiske prosjekter.

Jeg så for meg at hele sommerens feltarbeid ville stå i fare. Det gjorde ikke situasjonen mindre komplisert at han hadde ført oss til et sted der vi hadde gjort store arkeologiske funn. Han mente at det måtte være verdt mange penger. Hva skulle jeg gjøre? Han fikk oss raskt inn i bilen sin og kjørte i full fart til landsbyen sin, der faren hans, sheiken, beordret meg til å betale ham 570 kroner pr. dag og dessuten kjøpe en geit til enda 570 kroner for å feire suksessen vår. Jeg betalte, de slaktet geita, og alle festet og var fornøyde.

Nå leter vi mest etter huler der avleiringer og steinredskaper er best bevart. Lokalbefolkningen unngår hulene. De tror at de huser jinn, dvs. demoner. Det er helt greit for oss.

Jeff Rose

Utnevnt til banebrytende forsker av National Geographic.

Ekspertise

Arkeolog og spesialist på folkevandringer.

Sted

Oman

Kanskje du er interessert i ...

Les også