50 års eventyr med Jane Goodall

I 1960 slo en ung engelsk kvinne uten noen form for vitenskapelig­ utdannelse seg ned i Gombe i Afrika for å studere sjimpanser. 50 år senere er Jane Goodall en legende, en inspirasjon for unge over hele verden – og en kvinne som fremdeles har en misjon.

13. oktober 2010 av David Quammen

De færreste av oss kan si helt nøyaktig når vi startet på vårt livs kall. Men det kan Jane Goodall.

Om morgenen den 14. juli 1960 gikk hun i land på en øde steinstrand på østbredden av Tanganyikasjøen. Det var første gangen hun kom til det som den gangen het Gombe Stream viltreservat: et lite område som det britiske kolonistyret hadde fredet i 1943. Med seg hadde hun et telt, et par blikktallerkener, en kopp uten hank, en dårlig kikkert, en afrikansk kokk som het Dominic, og som reiseledsager – på forlangende av folk som fryktet for sikkerheten hennes i ødemarken i Tanganyika – moren sin.

Hun hadde kommet for å studere sjimpanser. Eller i hvert fall prøve på det. De fleste iakttakere regnet med at Janes prosjekt var dømt til å mislykkes. Men en person, den ansette paleontologen Louis Leakey, som hadde vervet henne til oppgaven oppe i Nairobi, trodde på at hun kunne lykkes med det hun skulle begi seg ut på.

Kanskje du er interessert i ...

Les også