National Geographic støtter ekspedisjoner og forskning

Uten økonomisk støtte fra NG ville mange av de fascinerende historiene du leser i magasinet, aldri ha blitt laget.

9. desember 2010

”Støtte fra NG.” Den oppmerksomme National Geographic-leseren kjenner sikkert igjen setningen. Den ses innimellom på slutten av en artikkel og forteller at man gjennom et abonnement på magasinet er med på å finansiere eksempelvis et forskningsprosjekt eller en ekspedisjon. Men hva er det egentlig man støtter?

National Geographic Society er en av verdens ledende ideelle organisasjoner, Formålet for selskapet er å fremme forskning ”slik at vi kan få vite mer om den kloden vi lever på”, slik selskapets første president Gardiner Greene Hubbard sa det. Prosjekter hjelpes på vei av støtte til vitenskapelig feltarbeid, oppdagerferder, undervisning og naturvern. Siden 1888 har over 9000 prosjekter fått støtte. Fondet er åpen for søknader fra hele verden, og legatmottakerne kommer ofte hjem fra reisene sine med banebrytende resultater som siden blir offentliggjort i magasinet.

NG støtter også de unge, bl.a. med et stipend til lovende forskerspirer eller med NGs fotoleirer, som er en rekke fotoworkshops for unge fra belastede områder både i USA og andre land. Ideen er å inspirere dem til å utforske sine lokalmiljø med et kamera og siden stille ut arbeidene sine. NG har også etablert Fondet for afghanske jenter, som støtter utdannelse av jenter i Afghanistan. Bakgrunnen for fondet var de mange leserhenvendelsene magasinet fikk etter fotografen Steve McCurry gjenfant jenta med de grønne øynene fra den berømte forsiden i 1985.

Ved starten av 2000 hadde National Geographic Society fordelt over 1 milliard kroner i forskningsstøtte rundt om i verden. Ved begynnelsen av det nye årtusenet innså NG behovet for også å støtte prosjekter med spesielt fokus på å bevare truet natur. Siden da har pionerer innenfor naturvern og formidling også fått støtte.

Så hold utkikk etter ”Støtte fra NG”-merket. Det tar ikke stor plass i National Geographic, men gjennomslagskraften i form av nye oppdagelser, forskningsresultater og naturvern er enorm.

Kanskje du er interessert i ...

Les også