Vulkanutbrudd i Japan: Derfor gikk det så galt!

Helgens tragedie på Ontake-fjellet i Japan, der over 30 fotturister antas å ha dødd etter et utbrudd av giftige gasser og aske, er en alvorlig påminnelse om at vulkaner – spesielt visse typer – kan være uberegnelige.

29. september 2014 av Dan Vergano – National Geographic Daily News

Japan ligger på en vulkansk øy, der tre av de store platene i jordskorpen støter mot hverandre, og rammes ofte av jordskjelv og vulkanutbrudd. Japans meteorologiske institutt har nettopp sendt ut varsler for seks andre vulkaner i tillegg til Ontake.

Ontake ligger ca. 200 km vest for Tokyo og er en av mange vulkaner som er populære blant fotturister i Japan – Fujiyama er den mest kjente – og den er dessuten et religiøst pilegrimsmål.

Ontake med utbrudd uten forvarsel

Selv om bevegelser i magmaen før større utbrudd i noen tilfeller kan gi et forvarsel, forekommer slike bevegelser ikke alltid før dampdrevne utslipp av aske og gasser fra en aktiv vulkan som Ontake.

Derfor ser lørdagens utbrudd ut til å ha inntruffet uten forvarsel og har sendt et regn av aske og stein ned over fotturistene, som nøt synet av høstfargene fra toppen av vulkanen.

Med sine 3067 meter er Ontake den nest høyeste vulkanen i Japan og tilhører en klasse av såkalte stratovulkaner, som dannes der én kontinentalplate går ned under en annen, og den er kjent for å ha utbrudd med uforutsigelige mellomrom. Stratovulkaner er både de vakreste og farligste vulkanene med slake hellinger nederst for så å bli steilere og spissere mot toppen.

Askenedfallet som i løpet av helgen la seg over 3 km av vulkanens sørlige skråning, er tilsynelatende mindre kraftig enn ved et utbrudd i 1979, da overopphetet lava strømmet nedover fjellet og 200 000 tonn aske dekket fjellsidene. I 1984 utløste et jordskjelv samme sted et skred som beveget seg 12 km og tok livet av 15 mennesker.

To typer utbrudd

Det som gjør stratovulkaner ekstra farlige, er deres ”pyroklastiske” utbrudd, som de har det med å utløse på svært kort varsel. Disse lynutbruddene av aske og stein holder seg langs vulkanens sider og kan oppnå voldsomme hastigheter på opptil 700 km/t når de beveger seg nedover fjellsiden. Det var et slik utbrudd som inntraff på Ontake i 1979.

Lørdagens utbrudd var et mindre av denne typen, et såkalt freatisk utbrudd av damp, aske og stein, der det ikke følger med lava. Gasser som karbondioksid eller hydrogensulfid fra slike utbrudd kan føre til at mennesker blir kvalt, slik det ser ut til å ha skjedd i helgen. Siden 1979 har det hyppig sivet damp ut av Ontake-vulkanen, som har fire vulkanske kalderaer, forsenkninger i fjellet, som er skapt av vulkanutbrudd.

Selv om freatiske utbrudd ikke er like dødelige som ordentlige pyroklastiske utbrudd, kan de fremdeles være svært store. Den indonesiske vulkanen Krakataus freatiske utbrudd i 1883 antas å ha skapt den kraftigste lyden som noensinne er registrert.

Utbruddet på den ubebodde vulkanøya kunne høres i Australia 3200 km borte. Ved de påfølgende tsunamiene ble omkring 30 000 mennesker skylt på havet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også